tisdag 15 september 2015

Nya vittnen Alans far körde båten

UPPDATERAT
Det var Alan Kurdis far Abdullah som körde båten från början tills den sjönk, säger nu nya vittnen, som var med under båtfärden då treåringen drunknade. Det är Ahmed Hadi Jawwad som säger detta: att det var Alans far som organiserade båtfärden och som körde för fort så att båten tog in vatten. Han fick panik när det kom en våg. Det fanns inte heller tillräckligt med flytvästar. Ahmed Hadi Jawwad berättar detta från sina svärföräldrars hus i Bagdad. Han förlorade två barn under denna färd. 

Han säger att han vet inte varför Alans far ljuger, kanske rädsla, men det var han som hade hand om båten hela tiden. Hans fru instämmer i berättelsen. Också en 22-åring Amir Haider, som var ombord, säger att det var Alans far som var den som bestämde över båten. Abdullah Kurdi förlorade sina två barn och sin fru under färden. Den treårige Alan blev en symbol för flyktingarna när bilden av hans lik på stranden publicerades. Och detta användes i propagandan för att särskilt Sverige skulle ta hand om dem av medier i landet. Här skrev jag tidigare om detta.

9:46
Och nästan alla vill till Sverige. Här skriver Nuri Kino om migranterna i Serbien. Det är helt klart att de flyr från misär, men knappast från livsfara. Och Sverige kan klara att ta emot 500 000 i år enligt en centerpartist på plats från Danderyd som heter Alireza Akhondi. Det är ett rikt land nämligen. 

Inslag som har körts i Rapport hela dagen.
En förnärmad migrant som ska vidare dit han vill.
Skärmavbild från Rapport

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar