tisdag 29 september 2015

Nasa marknadsför sig

UPPDATERAT
Vatten hittat på Mars. Det var en stor upptäckt som annonserades i förväg av Nasa. För rymdverksamhet är dyrt och behöver marknadsföras för att pengar ska fortsätta att strömma in. President Obama har bett om 50 procents ökning av anslagen till Nasa för nästa år. Vi ska ta oss dit och bo på Mars eller åtminstone ha någon slags koloni där. Nu när allt är exploaterat på jorden och vi redan har förbrukat det vi ska av jordens resurser nu i år. De tog slut den 13 augusti. Vi är för många här och tär på jorden. Men så är inte populärt längre att prata för då hamnar man lätt i den mörkgröna delen av miljötänkandet och där är inte människan längre en del av miljön, utan hon ska bort. 

Att åka till Mars är dock inte någon räddning av vår egen planet. Tvärtom kostar det alldeles för mycket pengar, som kan användas bättre till att försöka ta vara på miljön här istället för på Mars. En beräkning för att skicka fyra personer till Mars för fem år sedan landade på 40 miljarder kronor, vilket nu har vuxit till 64 miljarder kronor. Men så rationella är inte vi människor att vi vill avstå från denna rymdutflykt. Redan 2030 är det meningen att några ska bo där på Mars. Det satsas på allt möjligt som vetenskapen tycker är viktigt för det kan ju ge någon effekt här på jorden också. Och det som finns där ute och är okänt har alltid haft en lockelse för människor.

Tävlingen om vilka som ska bli först på Mars och som aldrig mer kan komma tillbaka till jorden pågår för fullt. År 2018 är det tänkt att skaran av potentiella rymdfarare ska vara nere i fyrtio stycken och de ska sättas i träning därefter under sju år. Sponsring och framtida TV-rättigheter ska bland annat finansiera denna enorma dokusåpa. Siktet är inställt på att människor ska bege sig till Mars på en enkelresa redan 2025. Det är den privata icke vinstdrivande organisationen Mars-One, som står bakom detta. 
2.10.2015
Och mycket påpassligt har The Martian premiär i dag. Berättelsen om hur Matt Damon är strandsatt på Mars och hur han lyckas ta sig hem igen med hjälp av sina kollegor på jorden. Hollywood gillar Nasa. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar