måndag 7 september 2015

Ensamkommande barn far illa hos släktingar

UPPDATERAT
Det berättar nu SVT i en inlindad och försiktig artikel där man får läsa länge innan det framkommer att det är familjer, som barnen har anknytning till som utnyttjar dem och inte behandlar dem väl. De används helt enkelt som "pigor" och får göra alla möjliga göromål istället för att tas om hand som de barn de har klassats som hos myndigheterna i Sverige. I artikeln framgår att människohandel med ensamkommande barn är vanligt. 

Om jag hade skrivit den där artikeln hade jag lyft fram den sista utgången: "Människohandel med ensamkommande barn är utbrett". Det är alldeles förfärligt att myndigheterna i Sverige hjälper till med sådant. Migrationsverket skickar barn till adresser utan att ens veta vem som finns bakom dörren dit barnen sänds. För att ta hand om ett ensamkommande barn får familjen som grundbidrag 12 000 kronor i månaden. Familjen kan också begära mer pengar till kläder, prylar och aktiviteter, som barnen kanske inte ens får del av. De hotas också med att de inte får stanna i Sverige om de pratar för mycket med myndigheterna.

Vissa barn far så illa att skolpersonal har tvingats att ta dem till sjukhus för att de led av både fysisk och psykisk ohälsa. Fyra av tio barn uppger att de har släktingar någonstans i landet och då hänvisas de till dem genom Migrationsverket. Sedan är det upp till socialtjänsten att upptäcka att barnet far illa och ta det ifrån adressen. Men Migrationsverket kan fortsätta att skicka barn till samma adress utan att ens kolla om det är olämpligt. Två tredjedelar av barnen måste omplaceras i Göteborg för att de far illa i sin hemmiljö. Det är ett stort underkännande av Migrationsverkets rutiner. De ensamkommande barnen i Sverige är i år dubbelt så många som under samma period förra året. 

Vi glömmer aldrig fallet med 8-åriga Yara som levde som en slav hos sin faster och farbror i Karlskrona i Blekinge i Sverige och som till sist misshandlades till döds. Här kan ni läsa hela den hemska berättelsen om detta. Kvinnan fick livstids fängelse och mannen dömdes till 14 år för mordet på henne.

9.9.2015
Intresset för att bli familjehem är rekordstort på olika platser i landet sedan människor har fått veta att barn behöver detta. I Göteborg behövs det hundratals nya familjehem för de ensamkommande barnen eftersom de så ofta behöver omplaceras när det har visat sig att de inte kan stanna hos släktingar. Som kanske inte ens är släktingar.
Det här är två av de barn vi själva har tagit emot i vårt familjehem.
De båda flickorna är vuxna nu och mår bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar