tisdag 16 augusti 2022

Där försvann Hemmestatorpet på Värmdö

 UPPDATERAT

Det är sorgligt att bo länge på ett ställe för då ser man hur "utvecklingen" går vidare. I dag brann Hemmestatorpet ned. Jag åkte förbi precis när det hade börjat brinna och en brandbil fanns vid torpet. Sedan mötte jag ett tiotal utryckningsfordon innan jag kom fram till affären i Mölnvik. På tillbakavägen var det en aning kaos med alla utryckningsbilar, men polisen hade hunnit komma då. 

Jag minns torparen för han slog ängarna där jag bor när vi flyttade hit. Sedan låg hans traktor i diket någon gång för han hade fått en stroke. Och så blev det flyktingförläggning tvärs över vägen och det byggdes en massa bostadsrätter en bit längre bort. Så ser utvecklingen ut under de 35 år jag har bott här. 

Det känns sorgset att se denna gamla byggnad brinna ned. Det sista som finns kvar av den gamla bebyggelsen. Torparen hade får och höns också. Och en lada tvärs över vägen där det nu är sopstation. Men inget är kvar nu. Och det ska bli fler längor med bostadsrätter längs vägen. Så det är bara att riva huset. Det har stått tomt länge.

Farväl gamla tider! 

12:13

Jag åkte förbi där igen och nu är det bara grunden kvar av huset, men det brinner fortfarande lite. Brandkår och polis är kvar. Se bilden nedan. 

17.8.2022

Några hade uppenbarligen ockuperat detta hus. Ingen tog hand om det. Jag mötte en ambulans som körde i ilfart och med blåljus. En var skadad, men inte allvarligt och en annan greps om jag förstod det rätt. Hur många som bodde i huset visste ingen. Men de båda som påträffades var i 40-årsåldern. De är misstänkta för mordbrand. De är anhållna. 

18.8.2022

Nu var brandkåren där igen vid torpet för det var rök fortfarande. Träden är mörkbruna som står där, men har inte brunnit så mycket. Bara skorstenen återstår av det gamla torpet. Brandkåren släckte en gång till och åkte därifrån sedan. Det är mycket torrt på Värmdö just nu. Regn behövs. 

19.8.2022

Männen som var anhållna för mordbrand är nu släppta. Inte tillräckliga bevis. Men något måste de väl ha gjort som startade branden. Det såg ut som om den började på framsidan när jag åkte förbi första gången, för på baksidan brann det då inte ännu. Sorgligt faktum i alla fall att detta hus nu ligger i ruiner. Skorstenen stod inte längre upp när jag åkte förbi i dag. 

Här kan ni läsa mer om detta. 


Det gamla torpet finns inte mer. Här står han, som växte upp i den gamla bakstugan förr i tiden. Karl Robert Pettersson är lika gammal som jag är. Faksimil från Mitt i Värmdö. 


Bara lite rök kvar av torpet. Grunden brinner en smula ännu och brandkåren är kvar tillsammans med polis. Detta var vid 12-tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar