söndag 7 augusti 2022

Skammen är vår arvedel

 Vi är uppfostrade att skämmas i min generation. Det var så inbyggt i vår kultur att man skulle arbeta och inte slösa bort tiden på onödigt prat att det var absolut rätt när min chef på Volvo sade åt mig att jag inte fick vända mig om i raden av unga kvinnor som skrev på maskin, och prata med den som satt bakom mig. Det var att slösa bort arbetstid. Absolut och den betalade ju företaget mig för. Denna uppfostran som naturligtvis är religiös och djupt grundad i skammen över att inte kunna sköta sig ordentligt ingick som sagt i barndomen. 

Vi var då fortfarande så inlemmade i den lutherska religionen att stat och kyrka satt ihop och det prästen sade i sina predikningar var exakt samma budskap som förmedlades av kristendomslärarna i skolan. Inte nog med det utan föräldrar och vänners föräldrar ingick också i detta kulturella budskap, som hade inpräntats i folket under århundraden. 

Fortfarande finns skammen kvar i vårt samhälle, men nu i så hög grad att vi håller på att utrota också allt det goda som fanns med den lutherska uppfostran. Det som gjorde att vi rent ekonomiskt blev bättre och bättre som land. Förr så räckte det med att vi skulle ses med blida ögon av Gud och vara goda medborgare, men numera så måste vi knäböja för alla människor i världen för att vi är sådana förtryckande människor. Och vi är skyldiga dem att ta hand om dem och försörja dem. 

Vi har i århundraden plågat och utnyttjat alla de kulturer, som vi har tvingat att ingå i våra trosföreställningar. Och vi kan inte skämmas nog över detta. Det svenska damlandslaget i fotboll knäböjer bokstavligen inför varje match för att försöka be om nåd och förlåtelse för sin skuld till alla andra människor på jorden, som inte är vita. Att ha vit hudfärg är det absolut sämsta i vår tid och något att skämmas extra mycket över. Förfädernas skuld ligger tung över våra axlar. Och vi blir inte kvitt den ens om dessa förfäder var fattiga och sjuka och dog i förtid. De var ändå förtryckare.

Denna kollektiva skuld kommer säkerligen att sänka hela den kultur som har växt fram genom århundraden och skapat Västvärlden. Och skulden kan aldrig betalas. Den är en gång för alla fastställd för vår sorts värld och det kommer att göra att den raseras. Den kommer att rasa genom de vita människorna själva, som vänder sig bort från det deras tidigare generationer har skapat. Det är inte värt någonting och de äldre nu levande är inga människor att högakta. 

Inte heller går det att ta efter andra kulturer för det kallas "kulturell appropriering" och är extra fult. Man får inte härma andra kulturer utan att skämmas. En konsert fick ställas in i Schweiz i juli i år för bandet Lauvarm spelade inte sin egen vita musik utan andra kulturers och hade dessutom dreadlocks. De hade spelat jamaicansk musik utan att själva ha upplevt kolonialism eller rasism så arrangören avbröt de fem vita medlemmarnas konsert. För publiken upplevde obehag. 

Själv bad jag om förlåtelse häromdagen till en kommentator som blev sårad över att jag jämförde Jesus med svenska staten och menade att den försöker bli som Jesus och ta alla i famn, även mördare. Jesus var helt och hållet felfri enligt Bibeln och dessutom Guds son menade denne kommentator. Så var absolut inte svenska staten. Det gick inte att komma med motargument kände jag utan det var jag som fick be om förlåtelse för att jag hade tryckt på en öm punkt. Jo jag fick för all del förlåtelse. 

En del av oss är fortfarande så indränkta i denna tro, att det inte går att ta ett steg åt sidan och se att det inte berör hela människan utan är en del i oss. En del vi har fått genom vår uppfostran. Skulle denne kommentator ta ett steg åt sidan och försöka göra detta, se på sina trosföreställningar, så skulle det kännas mycket farligt och hotfullt. Och det är det också. Naturligtvis. Man kan inte överge sin tro bara så där. Vad vi i grunden tror på är så fundamentalt att vi kan få mentala sammanbrott av att plötsligt se det som en del av oss, som vi har uppfostrats med, men som inte är vi själva. Detta måste jag ju skämmas över att utsätta en annan människa för denna fara. 

Helt klart är att vi som samhälle är utsatt för många jordbävningar och utbrott från mentala och själsliga vulkaner. Allt ska upp på bordet som har ältats genom århundraden. Alla ska med och vi ska ta nya krafttag som statsministern säger. Och vända på alla stenar. Här måste vi anstränga oss igen vi vita, som har haft och har så många privilegier. Nu har vi omkring två miljoner invandrare i Sverige och många är av andra hudfärger än vitt. Hudfärgen har återigen blivit så viktig, trots Martin Luther Kings önskan på 60-talet om att inte hans barn skulle bli bedömda utifrån sin hudfärg, utan ifrån sina karaktärer. Men vi måste fortfarande skämmas över att inte andra hudfärger än vitt är legio i Sverige. Men det blir det säkert så småningom. 

Amerikansk karta från 1920 över världens hudfärger där rött betecknar vitt. Uppblandningen i världen kommer säkerligen få alla människor att födas med brunare färg i framtiden. Så kan fixeringen vid hudfärg försvinna så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar