onsdag 24 augusti 2022

Mördare som skjuter går fria

UPPDATERAT

Det har jag tidigare konstaterat, att det är rätt riskfritt att mörda någon med skjutvapen i Sverige. Därför sker det så ofta också. Även om det finns indicier i massor så har rättssamhället en benägenhet att plocka sönder dem i domstol, så att det inte blir en dom bortom rimligt tvivel utan mördaren går fri. Uppdrag Granskning berättar nu att 50 procent av fallen i domstol går fria för polisen har inte vattentäta bevis.  De har inte lyckats ta gärningsmännen på bar gärning. 

Det här måste förändras menar polisen. Det går inte att ha gärningsmän som sitter och tiger sig igenom förhören och sedan när de får se alla bevis så hittar de på en historia om dem. Och domstolen kan inte göra annat än fria dem. Det är mycket stötande för offrets nära och kära och farligt för rättssamhället, som inte förmår fälla mördarna. Det går att hitta mordvapnet hemma hos mördaren, men denne går ändå fri. Det betyder att bara 25 procent av skjutningarna klaras upp och gangstern kan fortsätta med större våldskapital än förut. 

Uppdrag Granskning tar också Danmark som ett bättre exempel. Där kan misstänkta visiteras på gatan om sådana zoner införs tillfälligt, för att få bort vapnen från gatan. Där åker också socialtjänst, skola och polis hem till föräldrarna, som har ungdomar som har råkat på glid. I Danmark har man inte alls sådana gangstermord med skjutvapen som i Sverige. Och när ett svenskt gäng körde samma sätt i Danmark, som de hade gjort om morden de begick hade utförts i Sverige, så fungerade det inte alls. De dömdes till dubbla straff fast de var unga, för de var gängkriminella och fick flera gånger så hårda straff som de hade fått i Sverige. 

Nu har också Uppdrag Granskning kommit fram till att det behövs mycket hårdare straff i Sverige och att bevisningen ska läggas ihop så hela bilden kommer fram, även om det är indicier och det ska inte löna sig att tiga genom förhören, för att sedan lägga fram en märklig historia under rättegången. I Sverige är det vad som sägs i rätten som gäller, inte vad som tidigare har framkommit. Helt klart är att det behövs en annan syn på gärningsmän, som begår så grova brott. Vi väntar på den utvecklingen också i Sverige så det inte längre ska vara synd om gärningsmännen. Utan att offren får upprättelse. 

25.8.2022

Naturligtvis så sköts den 46:e mannen för i år under natten till i dag. Det är ju det bästa sättet att ta död på sina motståndare. Det hände sig i Helsingborg och en man är gripen för mordet, men släppt igen. 

26.8.2022

Och där kom det 47:e offret för skjutningarna.  I Haninge den här gången. 

Här skrev jag tidigare om gängmorden. 

Uppdrag Granskning går att se nu eller i kväll klockan 20 i SVT1.
Faksimil från Uppdrag Granskning, som har tagit fram statistik genom att gå igenom alla domar under fyra års tid från alla tingsrätter i Sverige. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar