lördag 20 augusti 2022

De med arv från neandertalare behöver inte så mycket läkemedel

 Tänk att neandertalare påverkar omkring 20 procent av befolkningen ännu i dag i Sverige också. Plus i resten av Europa då. Det betyder att vissa läkemedel som smärtstillande, blodförtunnande och kolesterolsänkande inte ska ges i så hög dos som vanligt för deras kroppar bryter inte ned medicinen som förväntat utan mycket långsammare. Så en halv dos kan räcka. 

Det var kanske en fördel då för tiden att inte behöva så mycket läkemedel för de fanns inte som i dag. Utan neandertalare fick klara sig ändå. De dog ut för omkring 30 000 år sedan. Men lever kvar i en del av oss genom gener. De var lika smarta som vi antagligen, hade större hjärnor, men de var mer inriktade på överlevnad i en hårdare värld. De blev inte så gamla utan 40 år var en hög ålder. Och de var kortare och mera satta än vad vi är. Omkring en halv miljon år levde de i Europa och västra Asien. 

Det är Karolinska Institutet som har forskat på detta och upptäckt att människor är olika i sina kroppar. Jo det vet en del av oss sedan länge för vi har lärt känna den kropp vi har fått oss tilldelad av våra förfäder. Om ni som jag ser på programmet Ambulansen så får ni möta gränsen mellan liv och död varje gång. Och se vad människor råkar ut för. Det är en dokumentär från England som följer ambulanser som rycker ut. Mycket att lära där, först vågade jag inte se denna dokumentär. Trodde det skulle vara otäckt. Men när jag väl tittade så var det bästa hur vänliga alla sjukvårdare är. Och hur respektfullt de behandlar sina patienter. 

Neandertalare hade större ögon och såg antagligen bättre också än vi. De hade större muskelmassa och var starkare rent naturligt. Det behövdes i den hårda värld där de levde. Klimatet gjorde att de dog ut också. För det var hårdare växlingar mellan sommar och vinter. Kallare vintrar helt enkelt. Vi lever i den bästa av världar nu när vintrarna inte är så stränga. Istiden var hård och lång under de år som de levde i Europa. Den började för 115 000 år sedan och tog inte slut förrän för 10 000 år sedan när neandertalarna sedan länge hade dött ut. 


Här syns skillnaden mellan den utdöda neandertalaren och nuvarande homo sapiens. Men en del gener finns kvar i omkring 20 procent av europeerna ännu i dag. Det betyder att de umgicks på nära håll dessa olika människosorter. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar