onsdag 17 augusti 2022

Hur många kommer att frysa ihjäl i vinter?

UPPDATERAT

 I hela Europa stiger priset på el till hissnande nivåer. Det sägs bero på herr Putin. Men vad gör då europeiska politiker? Och i Sverige är vi inte beroende av gasen från Ryssland, men oligarkin (fåmannaväldet) som råder har gjort att vi är ihopkopplade med Europa och får betala lika dyrt som andra länder som har gasberoende. Det kan kosta upp till 50 000 kronor per månad att använda elen i vinter. Särskilt i södra Sverige och i andra europeiska länder. 

Den gasledning som har byggts i Östersjön och som går till Europa har bara 20 procent kapacitet nu. Det är Putins utpressning som har gjort att Tyskland nu har pratat med Ryssland. Men de har tydligen också beslutat att skjuta upp nedstängningen av de tre sista kärnkraftverken. Det tackar vi för. Det är inte bara elen som stiger i pris utan allt som hänger samman med denna oumbärliga tillgång som mat. 

Det är katastrofscenarior som kan utspela sig över Europa om inte någon ordning kan återställas. Det sägs att det är också president Bidens fel för han har också precis som resten av världen inriktat sig på att ingen ska använda fossila bränslen i fortsättningen. Men i Karlshamn i Sverige så används nu 70 000 liter olja per timme. Fast det är sommartemperaturer. För en villa i södra Sverige i det dyraste området så kostar det nu kring 8 000 kronor per månad ifall man vill binda priset inför vintern. Ovanpå detta kommer så skatt och moms på hela summan. 

Det här är förstås inte rimligt i längden. Hur ska då politikerna i EU lösa detta? Hela världen är indragen i tron på att vi människor förstör klimatet genom utsläpp av koldioxid och att det därför blir varmare och varmare. Det ska vi lösa genom att bränna ned våra skogar som är förnybara. Vi ska elda med ved helt enkelt. Som min mormor och morfar gjorde. De hade inte el heller utan var beroende av stearinljus eller fotogenlampor. När jag var liten gick det att resa mellan dessa olika världar, för vi hade en sommarstuga som inte heller hade el eller vatten indraget. Men en öppen spis. Så dit får vi väl återgå då?

Det hjälper väl inte så mycket att byta regering, men det är åtminstone början till vad som behöver göras i Sverige, för att låta den nuvarande regeringen fortsätta gör att vägen mot katastrofen går ännu fortare. Den närmast religiösa tron på klimatförändringar är stor där. Vi får väl se den 11 september om folket är klokt eller inte. Männen är uppenbarligen klokare än kvinnorna i landet, för om bara männen fick bestämma skulle vi ha haft en annan regering. Ska vi behålla våra liv i vinter i Europa eller ska människor frysa och svälta ihjäl i värsta fall?

13:47

Regeringen presenterade nu förslag om att låta 60 miljarder återgå till hushåll och företag på elpriserna. Så mycket pengar räknar Svenska Kraftnät med att få över i slutet av 2023. Trots att de bygger ut näten med all kraft. Först ska hushåll och företag således betala de höga priserna och sedan så småningom få tillbaka en del. Så uppfattade jag det. Vi får väl se vad detta betyder konkret. För det var inte alls färdigt i förslaget. Det ska finnas ett förslag först den 15 november i år. Herregud! Då får vi hoppas att inte denna regering sitter kvar. 

Här går Putins gasledningar genom Europa. För många länder har gjort sig beroende av denna gas. Dock inte vi i norra Europa, men vi hänger ändå ihop med resten och får betala vi också. Faksimil från Daily Mail. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar