onsdag 18 januari 2023

Demirok kan inte fortsätta som turkisk medborgare

UPPDATERAT

"Murre" Demirok som är utsedd att bli centerns näste partiledare ska påbörja processen att avsäga sig sitt turkiska medborgarskap. Annars kan han bli utsatt för påtryckningar från turkiskt håll. Han är också svensk medborgare, vilket han blev vid 21 års ålder, dubbelt medborgarskap infördes för det var ju bättre för de som migrerade hit. Men det har missbrukats både av enskilda personer och från Turkiets håll kan krävas att denne medborgare har genomgått militärutbildning och Demirok kan bli inkallad om han av någon anledning besöker sitt andra hemland och få göra två års militärtjänst. 

Demirok skulle också kunna bli gisslan som partiledare så länge Turkiet inte har godkänt att Sverige får bli medlem i Nato. Han fortsätter ju att ha dubbla lojaliteter när han har dubbelt medborgarskap. Demirok kan redan nu bli gisslan eftersom han kommer att bli partiledare och få svårt att avsäga sig sitt turkiska medborgarskap. Tänkte inte på det sade valberedningen som utsåg honom till näste partiledare. 

Sverige tillåter sedan 1 juli 2001 dubbelt medborgarskap. Det är fullt möjligt att ha två eller flera medborgarskap och det krävs heller inte att den som blir svensk medborgare avsäger sig andra tidigare medborgarskap. Då var det inte påtänkt alla komplikationer som kan uppstå. Turkiska medborgare har fått betala för att bli av med medborgarskapet. Och snabbutbilda sig inom militären. I EU-parlamentet har detta tagits upp att turkiska medborgare måste betala kring 76 000 kronor (var 2008) för att köpa sig fria från medborgarskap. Och dessutom genomgå 21 dagar med militärutbildning i Turkiet. 

På en extra partistämma redan den 2 februari ska Demirok väljas till ny partiledare för centern. Mycket olyckligt, för till dess lär han inte bli fri från sitt turkiska medborgarskap. 

15:00

Demirok säger själv att han redan har betalat för att slippa göra värnplikten i Turkiet. Han gjorde detta 2014 och erlade då 50 000 kronor för att slippa ifrån värnplikten i hemlandet. Han ska nu avsäga sig medborgarskapet och hoppas att detta ska gå fort och utan besvär. Det lär visa sig. 

Demirok ansågs av centerns valberedning vara den bäste kandidaten till ny partiledare för centern. 

1 kommentar:

  1. "Jag är stolt svensk. I Sverige har jag fått föda mina barn i fred och trygghet. Här finns den historia och de traditioner som gett mig stadga och som även mina barn kommer bära med sig under sina liv.

    Jag är även stolt över att ha dubbla medborgarskap. För mig har det alltid varit en stor inspiration." EBBA BUSCH på sin Facebook ...

    SvaraRadera