lördag 28 januari 2023

Varför skickar vi bistånd till Turkiet?

UPPDATERAT

Vi som betalar skatt (jo det får man göra i stor utsträckning tills man dör i det här landet) stödjer alla möjliga och omöjliga regimer i världen. En av dessa är Turkiet. Varför då? Är det ett fattigt och utsatt land? Där bor kring 84 miljoner människor och de har det väl bra? De har närmare 400 000 kronor att spendera på varje invånare per år. Ett rikt land.  

Men Sverige hoppas och tror att Turkiet ska fortsätta på vägen mot mer demokrati, vilket landet inte har gjort på ganska många år. Tvärtom så hårdnar nu greppet från Erdogan och alla ska vara goda muslimer och kvinnor föda åtminstone 3-4 barn var. Samt klä sig muslimskt. Erdogan har varit president sedan 2014 och härmar Putin och tänker sitta kvar så länge det bara är möjligt. 

Kristna får inte bygga kyrkor i Turkiet på mark de äger och kristna präster får inte utbildas i Turkiet. Omkring 99 procent av befolkningen i Turkiet säger sig tillhöra islam. Det är deras val, men varför ska vi stötta det? Vill vi att hela världen ska underkasta sig denna religion, som är krigisk och alltid har varit det. Förutom då vissa riktningar som inte verkar ha så stor betydelse längre. 

Vi ger detta land kring 100 miljoner varje år. Sverige som är ett skurkland i Turkiets ögon. Som inte lyder när Erdogan vill ha människor utlämnade från Sverige. Men kriminella kan söka skydda där och ta sig från Sverige. Nu har Erdogan också gett sig på Nederländerna och kallat upp ambassadören där för det var en demonstration för yttrandefrihet i det landet också. Någon rev itu en koran i Haag, ajabaja så får man inte göra. Inte någonstans i världen om Turkiet får bestämma. 

Sverige stödjer också byggandet av en höghastighetsbana för tåg i Turkiet med 3 miljarder kronor. Varför då? Medan här i Sverige har nyligen regeringen dragit ned på ambitionerna för en höghastighetsjärnväg i det här landet. EU spenderar miljarder på Turkiet för att de har rätt till det eftersom de säger sig vilja gå med i EU. De kommer inte att få gå med i EU för då kan de när som helst släppa in hur många migranter som helst i Europa. Det hotar de med nu också. Så därför pressas EU på pengar. 

30.1.2023

John Bolton anser att Turkiet kan uteslutas ur Nato. Han har varit nära president Trump tidigare och varit nationell säkerhetsrådgivare till USA, men menar att Turkiet bedriver ett slags utpressning när när Sverige och Finland vill gå med i Nato. Turkiet har köpt ett luftvärnssystem från Ryssland, som inte är kompatibelt med andra system i Nato. Men dock med Rysslands olika system. Bara detta anser John Bolton i stort sett är ett utträde ut Nato. 

1.2.2023

Erdogan säger att han aldrig kommer att godkänna Sveriges medlemskap i Nato så länge man bränner koranen i landet. Eller river sönder den. Det hände i Nederländerna inte i Sverige. Nederländerna är med i Nato. Utrikesminister Billström svarar att det inte är dags att ändra lagarna i Sverige. Religion ingick inte i överenskommelsen om vad som behövdes för ett ja till Nato från Turkiets sida. 

17:34

Mata inte krokodilen den blir aldrig mätt. Bra uttryck och som Tyskland uppfattade Turkiet när landet vägrade utlämna de som flytt undan diktatorn. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar