onsdag 7 januari 2015

Attentat mot Charlie Hebdo

UPPDATERAT
Ännu ett grymt slag mot friheten att säga vad man vill har inträffat i Frankrike då tolv människor dog när terrorister öppnade eld mot den satiriska tidningen Charlie Hebdos lokaler i Paris. Här har jag tidigare skrivit om dem. Och här är tidningens facebook-sida. Satirtidningen har publicerat nakenbilder av profeten Muhammed och får betala priset för det. Kanske är det trots allt nazister och sd-are som ligger bakom? Nej det tror jag knappast, men det är tabu att peka ut en viss religion för sådana här dåd i Sverige. Så det är säkerligen kristna högermän, som har utfört det här. Bara för att jävlas. Dock är det terrorister, som står bakom. Det säger också president Hollande.  Han kallar det en attack på Frankrike. De båda maskerade männen skrek Profeten har blivit hämnad. De öppnade eld med automatvapen och många är också skadade. De var sammanlagt fyra män i en svart bil sägs det (senare ändrade till tre). En satir på ledaren för IS Abu Bakr al-Baghadadi publicerades i natt av satirtidningen. Se nedan. 
Förbundskansler Angela Merkel i Tyskland säger att detta är inte bara en attack på Frankrike utan på pressfriheten och det fria ordet överallt. De mest berömda franska satirtecknarna har blivit mördade: Cabu, Charb, Tignous och Wolinski, enligt Le Figaro. Presidenten Francois Hollande har utlyst en nationell sorgedag till i morgon torsdag. Svenska jihadister hyllar dådet.
19:19
Folk samlas och håller upp lappar: Je suis Charlie. Jag är Charlie, som ett solidaritetstecken. Också amerikanska ambassaden i Paris ändrade sin hemsida. 8.1.2015
Två bröder söks för attentatet Cherif Kouachi, 32 och Said Kouachi, 34 samt Hamyd Mourad 18, den sistnämnde lär ha överlämnat sig till polisen. De båda bröderna är födda i Frankrike. De har krigat i Irak för IS och sedan återvänt till Frankrike.

11.1.2015
Den tredje misstänkte är nu avförd från utredningen. Även hans syster togs in för förhör. Mourad är svåger till terroristbröderna och säger att han chockades av vad som hände, men att han behandlades korrekt av polisen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar