torsdag 22 januari 2015

Carl Bildt hjälte

Det är väl roligt för förre utrikesministern Carl Bildt att äntligen få träda fram och berätta att han personligen räddade en dödsdömd afghansk fånge från Afghanistan. Det var Sayed Pervez Kambaksh, 25 år, som räddades till livet av utrikesministern. Utrikesminister Carl Bildt använde regeringsplanet till denna räddningsoperation. 

Studenten Sayed Pervez Kambaksh, som också arbetade som journalist, hade dömts till döden för hädelse. Han hade försvarat kvinnors rättigheter vilket ansågs förolämpa islam, för han klagade på behandlingen av kvinnor under islamsk lag, och det gick förstås inte för sig. Han fördes till Sverige i planet där också utrikesminister Carl Bildt reste. I Oslo, dit han senare kom, fanns det kontakter, som kunde hjälpa honom. Förmodligen finns han numera i USA.

Det var FN:s dåvarande representant i Afghanistan Kai Eide, som hjälpte till att smuggla ut studenten ur landet. Han hade fått ta hand om fången efter att han hade fått sitt straff ändrat till 20 års fängelse. Nuvarande utrikesminister Margot Wallström har inga kommentarer till det som hände annat än att hon tycker det gick bra för studenten. Nej det vore väl inte så bra ur hennes synvinkel att berömma Carl Bildt.

1 kommentar:

  1. Jag förstår inte.
    Varför håller han på och åker runt i ett regeringsplan.
    Vilken regering tillhör han?

    SvaraRadera