torsdag 15 januari 2015

Öga för öga

Hos oss gäller Talions lag, sade den tredje massmördaren Amedy Coulibaly, som dödade en kvinnlig polis och fyra oskyldiga människor i den judiska butiken i Paris. Vad är nu detta för lag? Jo i samhällen där människor fortfarande tar rätten i sina egna händer är denna lag ändå ett framsteg eftersom den begränsar hämndens utsträckning. Den kan helt enkelt inte fortgå i evighet.

Kung Hammarubis lagar från omkring 2250 före Kristus uttrycker detta:

"Om någon förstör en annans öga, då skall man förstöra hans öga; om någon sönderslår en annans lem, då skall man på honom sönderslå hans lem; om någon utslår en annans tänder, då skall man på honom utslå hans tänder."

Hammurabi var kung i Babylon och denne mans ord styr fortfarande terrorister än i denna dag mer än 4 000 år senare. Rättvisan befinner sig då på det barnsliga stadiet innan rättsstater uppkommer med ordentliga lagar. Uttrycket "Öga för öga. Tand för tand." förekommer i bibeln i Gamla Testamentet tre gånger och kallas där för Mose lag. I Koranen förekommer också detta med öga för öga i 5:45. Jesus i Nya Testamentet manar istället till förlåtelse som ersättning för denna princip. Jesus säger: om någon slår dig på din högra kind, vänd också den andra mot honom.

Världen ser ofta ut exakt som i Ingmar Bergmans värsta filmer. Han skildrade detta genom att gå tillbaka till medeltiden och pesten som härjade, människor som piskade sig själva för att försöka försonas med Gud, men som våldtog och gjorde som de ville när de kunde. De använde sig av den makt som våld gav dem. 

Och likadant ser det ut ibland numera på 2000-talet. Ingenting har egentligen hänt. Inte på de två årtusenden som det har predikats mot våld och krig. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter kom 1948, efter det största massmördandet i krig i historien. Första artikeln lyder:

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap."

Men detta är inte något som gäller, utan mest en from förhoppning, som bygger på Nya Testamentet. Detta kan åsidosättas av vem som så vill som har en kalashnikov i händerna och tror att den genom massmord ska upptas till paradiset och få eviga belöningar. Alltid måste människor återigen försöka komma fram till att de kan leva ett gott liv här på jorden med de svårigheter som ingår. De är till för att vi som individer och art ska utvecklas. Att det finns en mening med livet borde vara grunden i det som pågår på jorden, men i denna tredimensionella värld har alla en fri vilja och kan välja att göra ont mot andra människor, mot naturen och mot djuren. Och slutligen mot sig själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar