måndag 26 januari 2015

Publicistklubben debatterar

UPPDATERAT
I kväll handlar det om det finns något terrorhot mot journalister och vilka gränser det eventuellt finns för satiren. Svaret på den första frågan är absolut ja, också i Sverige finns detta. Tänk på de "svenska" terrorister som skulle attackera Jyllandsposten. Här skrev jag om dem. Och naturligtvis finns det extremister även här som kan tänka sig att skaffa sig uppmärksamhet genom att attackera tidningar. 

Publicistklubben har aldrig varit något diskussionsforum på riktigt, utan är till för att hålla kåren inom ett lagom trevligt avgränsat område, och stärka banden mellan journalister och makthavare. Likadant lär det bli i kväll, när lagom utprovade är kallade till paneldiskussion. Det är som sagt ett internt sällskap, som äter och pratar med varandra. Så har det alltid varit. Var med ett tag på 70-talet, men gick ur rätt snabbt igen. Var där senast någon gång på 80-talet, men sedan fick det vara.

Om man verkligen vill diskutera satirens gränser så är det bättre att träffas på någon annan krog i stan och stämma möte då med mindre godkända debattörer, tycker jag. Måltiden i kväll är väl ironisk: Wallenbergare med potatismos, gräddsås och lingon. 

Det verkar inte som om Publicistklubben vågar låta allmänheten titta på debatten längre. Tidigare gick det att se den över nätet, men den informationen är kanske för vådlig i dessa terrortider? Vi har inte den sorts satir i Sverige som Charlie Hebdo står för dock. Här är vi mer ljumma och avskilda från både religion och politik.

Här skrev jag om attentatet mot Charlie Hebdo och om att journalisterna äntligen har vaknat.

14:58
Jodå det går att se debatten live. Den startar 18:30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar