fredag 23 januari 2015

Jorden går inte under

Denna föreställning om total katastrof är en av människans älsklingsföreställningar. De finns i bibeln med Johannes Uppenbarelser och det fanns angående året 2012 över hela världen en föreställning om att då skulle det nog explodera. På något sätt. 

Nu sprider extrema vetenskapsmän bilden av att klockan tickar framåt för mänskligheten. Den har flyttat sig från fem i tolv till tre minuter i tolv. Vi kan vänta oss atombombskrig eller klimatutplåning. Detta är inte vetenskap utan extremistisk propaganda. Att flytta en imaginär klocka framåt några minuter är en effektiv bild, men den har ingenting med verkligheten att göra. Kan ni se denna imaginära klocka? Jovisst kan ni det. Men var finns den någonstans? Inne i era huvuden? Jo just det.

Det är våra föreställningar och tankar som styr hur världen ser ut. Inte det jordklot där vi befinner oss. Om några vetenskapsmän gick ut med att en koloss är på väg mot jorden och den kommer att falla ned över USA och orsaka att större delen av den befolkningen utplånas så skulle det naturligtvis orsaka panik. Särskilt om medierna hakade på detta så skulle de vara medaktörer i denna panik. 

På ett liknande sätt fungerar även denna upplaga av total katastrof, som nu sprids genom medierna över jordklotet. Vi kommer alla att gå under så varför ska vi då uppföra oss ordentligt? Eller vara vänliga mot varandra. Bättre att roffa åt sig medan det går. Så sägs ju människorna ha uppfört sig på 20-talet för de såg katastrofen närma sig. Och mycket riktigt 1929 brakade världsekonomin.

Jag blev nästan ihjälskrämd som tonåring på 60-talet, för då var det också inne att tro på atombombskrig och att världen skulle gå under. Ingen skulle överleva, alla människor skulle försvinna. Men ingenting av detta har hänt för stormakterna begrep, att de också skulle stryka med då. Vad som händer på jorden bestämmer vi. Inte några domedagsprofeter. Nu senast är det TT, Tidningarnas Telegrambyrå, som hakar på att domedagen är nära. Det finns inbyggt i oss som en arketypisk föreställning denna undergångstro. Jorden ska gå under Djävulen kastas i en sjö av brinnande svavel och Gud ska ta över. Så har människor trott i 2000 år. Människor som vill följa Gud ska få uppleva paradiset. TT borde förhålla sig objektiva till denna tro på Gud och Djävulen. 

Det är en liknande arketypisk tro som får unga män att slåss nu för IS, för de tror att de ska bli upplyfta till ett eget paradis som martyrer. Men i kristendomen ska detta hända här på jorden: "Och stadsmuren var byggd av jaspis, men staden själv var av rent guld, likt rent glas." Hela jorden ska gå igenom omvälvningar i naturen, den gamla jorden ska försvinna, och sedan ska Gud komma och ställa allt till rätta.

Både kristendomen och islam har stannat i utvecklingen och betonar där de egoistiska delarna hos människan, som handlar om sex, överflöd av mat och guld. Högre utveckling på de nivåerna är inte möjlig, inte förrän Gud fixar till allt och då måste det först gå till jordens undergång. Dessa religiösa övertygelser styr också icke objektiva, extremistiska vetenskapsmän. Skrämselpropaganda! Och tror vi som mänsklighet på dem så fungerar detta som en självuppfyllande profetia. Då människor som inte tror ska rensas ut, med Guds hjälp.
Jerusalem som en stad av guld för de som tror på Gud förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar