lördag 24 januari 2015

Sista bilden från KB

UPPDATERAT
Jo, det blev en parafras på da Vincis sista måltid med Jesus när Ica-Stig avtackades på restaurang KB. Konstnärsbaren i Stockholm, som ser ut ungefär som 1931, då restaurangen renoverades. Dit går konstnärer, kulturvetare, journalister och reklammänniskor ännu i denna dag. Har varit där själv många gånger.

Bilden nedan säger rätt mycket om vår tid. Det är inte hädelse att härma det som Jesus gjorde innan han gick mot sin död, men kanske lite makabert med tanke på att Hans Mosesson bara är 70 år och tänker gå vidare mot nya äventyr. Redan spekuleras dock om efterträdare, kanske Stefan Sauk? Bilden är modern genom de nakna damerna i bakgrunden och att Ica-Stig är flankerad av två damer, vilket inte Jesus var.

Möjligen är dock den unge lärjungen till vänster om Jesus en kvinna på da Vincis målning Nattvarden och det finns ett M mitt på bilden genom vinklarna mellan Jesus och de andra, som då skulle betyda Maria eller Magdalena eller bäggedera. Vem vet? Och kanske var hon den mest älskade av lärjungarna i en annan betydelse än resten av gänget.

Typiskt får vår tid är också att där finns massor av glas och flaskor på bordet. Plus kaffekoppar. Det gör det inte på da Vincis målning. Inte heller den heliga graalen syns till. Den som Jesus och lärljungarna ska ha druckit vin ur vid denna sista måltid. Men möjligen betyder graal detsamma som sang réal, är lika med kungligt blod, och ska då kunna uttolkas som den människa som innehöll något heligt och kanske sitter då denna heliga graal i form av Maria Magdalena vid bordet i mänsklig gestalt. Rosen som kvinnan har på sig på bilden är också en symbol för jungfru Maria.

2.2.2015
Det blev Loa Falkman, som blev efterträdare till Ica-Stig. Jaså behöver han pengar var min första tanke. Operasångaren. Nej, nej så är det inte, säger han, har dock alltid varit ett fan av dessa reklamfilmer och så känner han dessutom Hans Mosesson. Kan det ha spelat in? Vem vet. Dessutom är han hela tre år yngre än Mosesson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar