lördag 31 januari 2015

Tiggare får jobb

En bra idé som kommer från Norge är att tiggare ska, precis som hemlösa i Sverige, kunna sälja en tidning på gatorna, istället för att tigga. Nu startar denna tidning i Stockholm. Den heter Folk är folk och de som säljer den får behålla hälften av vad den kostar. I Norge finns 800 registrerade säljare av tidningen. De som säljer den kan försörja sina familjer i Rumänien. Folk är folk är en ideell organisation, som startade 2010 i Norge för att bättre ta hand om romer och rumäner.

Sedan tidigare finns Situation Stockholm, som startade 1995. Den har omkring 300 aktiva försäljare och den kostar 50 kronor på gatan och säljaren får behålla hälften av den. Idén är således densamma och jag har köpt den här tidningen. Om tiggarna säljer en tidning köper jag den gärna istället för att behöva snubbla över dem på gatan. Bara det inte blir bråk om på vilka platser det ska gå att sälja tidningarna. Situation Stockholm är en månadstidning och den kom senast ut den 28 januari.

I Norge har dock Folk är folk också fått kritik för att man inte vet vart pengarna från tidningen tar vägen och flera nya tidningar har startats under de senaste två åren. I Norge kostar Folk är folk 100 kronor och försäljarna ger 25 kronor för den.
26.2.2015
Och naturligtvis blir det konkurrens med tiggare så att de svenska hemlösa tjänar mycket mindre samt blir utsatta för hot. Försäljare av tidningen Faktum består numera av rumäner till hälften. Försäljarna är kring 600 stycken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar