måndag 16 februari 2015

Anders Ygeman talar klarspråk

UPPDATERAT
Inrikesministern säger att vi behöver ett reseregister så att vi kan se hur människor reser över världen och när de reser till jihadister. Att det måste bli debatt så att människor förstår var de befinner sig och inte fortsätter sina krig här. Han sade ordagrant: "en mellanösternkonflikt i miniatyr i Sverige". Också att det har gjorts för lite när det gäller antisemitism och att det har varit en aningslöshet i hela samhället. Han menade också att det fanns en bred politisk enighet som gällde det här.

Det kommer också en ny lag i år om detta. Det behövs en ny nationell strategi för att förhindra terrorism. Polisen ska också förhöra de som har tappat och fått ut många pass. Ett tillfälligt rosa pass ska inrättas för bara en resa efter tre tappade pass. Deltagande i strider i terrororganisationer ska bli förbjudna. I morse i Gomorron Sverige talade han klarspråk om vad som behövs i vårt land. Han har gjort det tidigare också samt att det är en enig politikerkår plus elva länder i EU, som vill detsamma.

Hotbilden i Sverige är densamma sedan 2010 då vi hade en egen terrorist i Stockholm, som dock lyckades enbart med att spränga sig själv i luften.  Här skrev jag om det då. Och här. Aningslösheten var likadan då som nu. 
7:55
Här kan ni se hur det såg vid ingången till lokalen där det diskuterades yttrandefrihet, hädelse och gränserna för konsten under lördagen i Köpenhamn. Poliserna blev skjutna, sårade, men överlevde. Hade de inte funnits där så hade gärningsmannen haft fri tillgång till lokalen, där bland andra Lars Vilks och den franske ambassadören i Danmark befann sig.
9:46
För övrigt tycker SVT Opinion att det passar att låta några få svära sig fria i den senaste artikeln, som publicerades i morse. De är minsann inte mot någon alls och alla är utsatta. "Oavsett om det är judar, romer, muslimer, flyktingar eller journalister som drabbas av terrordåd så är en attack på en av oss en attack på oss alla." Så skriver bland andra Mattias Gardell och Dror Feiler. Det klingar lite falskt när de glömmer vad mötet som attackerades handlade om: konstens frihet och gränser med tanke på blasfemi (hädelse). Mattias Gardell är knappast känd för att vara någon förespråkare för yttrandefrihet och inte heller Dror Feiler. De befinner sig bägge på vänsterkanten. Somar al Naher, som också har undertecknat, har tidigare skrivit ledare för Aftonbladet. Och Kholod Saghir är den fjärde undertecknaren, som arbetar med mångfaldsprojekt för Arbetsförmedlingen. Läs hellre vad Sakine Madon skriver i Dagens Samhälle om att häda och om yttrandefrihet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar