fredag 27 februari 2015

Långserud duger inte åt flyktingar

UPPDATERAT
Här i skogen ska de bo de tretton manliga flyktingarna från Somalia och Syrien. Hotell Vildmarken i Långserud blev flyktingförläggning i höstas och det ligger i skogen, naturskönt skulle man säga om man var från Sverige. Men nu är rummen för små sägs det och duger inte. Och den vilda naturen är inte rolig för människor som är vana vid civilisation. 

Migrationsverket har anlänt till Karlstad där flyktingarnas buss står och pratar med dem. Det finns inte något alternativt boende om de inte kan ordna detta själva. Omkring en tredjedel brukar kunna göra detta.

Här skrev jag tidigare om asylsökande som vägrade flytta in i Grytans flyktingförläggning utanför Östersund. De upptäckte att Sverige inte är det paradis de hade drömt om och blev chockade över att behöva bo i mörkret och kylan ute i skogen. Dessa hade inget emot Sverige och svenskarna, men ingen svensk skulle acceptera att bli behandlad som dessa blev vid årsskiftet, tyckte en man. Nej, självklart skulle vi inte vilja vara flyktingar i vårt eget land. Det skulle vara märkligt. 

De blev lovade lägenheter, men det blir alla som kommer hit. Och Migrationsverket sade så fort de hade lämnat bussen att ingen kan få särskilda förmåner genom aktioner som det här. Lägenheter fördelas enligt turordning. De asylsökande i Östersund tyckte att svenska myndigheter skulle vara ärliga med att systemet inte fungerar längre, så att de slapp komma hit. Stackars dom!
10:54
De asylsökande ska nu slussas tillbaka till flyktingförläggningen i Långserud med minibussar. De är på väg dit nu. Det var de små campingstugorna, som inte riktigt passade, säger en av dem.
13:03
De är framme i Långserud och ska installera sig under eftermiddagen.
1.3.2015
Männen som kom till Långserud förstår inte varför Sverige tar emot så många flyktingar när det inte finns lägenheter till alla. Några av dem satte sig och grät när de kom fram. De är asylsökande och kunde inte ens ringa från Långserud. Det fanns ingen mottagning. Om jag hade flytt från olidliga förhållanden i Afrika och Syrien skulle jag nog vara tacksam för vad som helst med tak över huvudet och mat på bordet och lite lugn och ro i naturen. Men människor är olika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar