lördag 14 februari 2015

Terror i Danmark Vilks oskadd

UPPDATERAT
Skottsalvor skadade danska poliser under ett möte om yttrandefrihet i Danmark i dag. En lär vara skjuten i benet och en i bröstet. Ännu en tredje är skadad. Det hördes 20-40 skott utanför och i entrén till lokalen. Den franska ambassadören hade just talat när det hördes skott. Mötet ägde rum på Österbro i Köpenhamn och handlade om islamism (blasfemi=hädelse) och yttrandefrihet. Lars Vilks som deltog i mötet fördes ut genom en bakdörr och mötet återupptogs senare. Enligt den danska polisen handlade detta om en terrorhandling.
18:15
En person är död efter denna terrorhandling. Det var en civil man i 55-årsåldern, som blev skjuten i bröstet. Han var en känd dokumentärfilmare och producent. Flyktbilen är funnen och två gärningsmän efterlysta. De är på fri fot.
15.2.2015
Ännu en person är död och två polismän skadade. Detta efter skott vid en synagoga i natt. Det var en ung jude som dödades. Han var 37 år och heter Dan Uzan. En person har skjutits av polis och är död utanför en lägenhet som bevakades. Polisen berättade detta i Danmark vid ett pressmöte klockan fyra på morgonen. Klockan åtta i dag kommer polisen att hålla en presskonferens om händelserna i Köpenhamn. Två personer dog och fem polismän sårades vid dessa båda skjutningar. Den danska statsministern var skakad när hon mötte pressen. Vilks själv har inte så mycket mer än något ironiskt att säga.
6:22
Mia Giorgetti, som bor i Skåne, tyckte att Vilks borde fått smaka några kulor. Hon är socialdemokrat och har nu tagit bort allt sitt twitter från nätet. Sidan finns inte längre. Sorgligt nog verkar hon inte vara ung och förvillad utan pensionär.

8:07
Det är samma gärningsman som står bakom attentaten. Den man som sköts och dödades är den som är gärningsman. Han hade ett automatvapen och tog taxi mellan de båda platserna. Detta säger den danska polisen vid en pressträff nu på morgonen. Det kan naturligtvis finnas fler inblandade, men detta är en gärningsman, som polisen nu har skjutit ihjäl. På SVT2 med extra nyhetssändning vågade de inte peka ut vilken fraktion denne tillhör, antingen högerextremist eller jihadist, sades det. Efter en kvarts nyhetssändning då det delvis var svartruta blev det en paus i sändningen med skylten Tillfälligt avbrott. Vad hände? Jo efter en kvart så kopplades dansk television in för att upplysa svenskarna. Inte lätt med nyheter på söndagar. Ingen beredskap alls i vår statliga televison. Så småningom kom det upp en banner med att de skulle återkomma när de tekniska problemen var avhjälpta. Hurra! Sedan bytte de till att Extra Rapport återkommer så snart det går. Vad pågår? Terror i TV-huset?
8:50
Nu lyckades Extra Rapport komma igenom. Fantastiskt! Var det en facklig fråga? Vägrade teknikerna att arbeta eller är uppkopplingen så dålig att det inte gick att sända? Blev SVT hackat utifrån? Vem vet.
8:58 
Och sedan slår SVT2 rekord i förvirring. Kommentatorn Rolf Fredriksson vet inte ens om det var en man eller kvinna som sköt. I rädslan över att peka ut en grupp. Fast efter några minuter så hittar han ett pressmeddelande som säger att det är en man. Bingo! Terroristexperten i direktsändningen Hans Brun faller i samma grop och börjar bladdra om det nu är en man eller kvinna. Man får aldrig säga emot någon som jobbar på televisionen. Inte som inbjuden expert.
9:13
Här kan ni se bilder på den misstänkte gärningsmannen. Vem är han? Polisen tror att han kanske var ensam, men de har lösa trådar att följa upp. Ingick han i ett nätverk? Det återstår att ta reda på. Polisen i Danmark kommer att ha en ny presskonferens på eftermiddagen. Statsministern och justitieministern i Danmark kommer att ha en presskonferens om någon timme. Klockan 10:30.
10:20
Polisen söker nu igenom en lägenhet i Mjölnerparken, som ligger nära den plats där polisen sköt en misstänkt gärningsman till döds. Området har betecknats som ett ghetto med små lägenheter och nedslitna trappuppgångar. Men pengar har avsatts för att upprusta detta område.
10:50
Statsministern och justitieministern pratade övergripande på presskonferensen för att lugna Danmarks befolkning och tackade båda polisen. Och beredskapen var god sade de båda också. Många fler poliser än vanligt kommer nu att ses på Köpenhamns gator de närmaste dagarna. Terrorberedskapen är inte förhöjd för det var den redan innan, sade statsministern. Det är därför som detta verkar redas ut så fort.
11:14
Och nu blir Lars Vilks mer känd i Frankrike. Le Figaro har också publicerat bilden nedan av Lars Vilks.
12:31
Om en halvtimme klockan ett så berättar polisen senaste nytt.
13:12
Gärningsmannen var känd sedan tidigare av polisen, men med hänsyn till utredningen så avslöjar de inte hans namn. Kanske var han inspirerad av det som hände i Paris, men de vet ännu inte om han har rest till konfliktzoner. Han kan ha varit tillsammans med andra med liknande idéer. Under tiden har en man hämtats av polisen och anhållits på Österbro. 
16:29
Fyra män har anhållits, internetkaféet Power Play är utsatt för husrannsakan, polisen jobbar där nu. Två av männen är från Mellanöstern.
19:03
Här kan ni se den döde gärningsmannen. Han heter Omar Abdel Hamid El-Hussein. Han blev 22 år och är född i Danmark. Han har bara varit ute ur fängelset under ett par veckor, säger danska medier. Han satt inne för att ha knivskurit en yngre man. 

1 kommentar: