lördag 7 februari 2015

Skenande buss dödar cyklist

UPPDATERAT
Hur vanligt är det att motorfordon skenar av sig själva? Inte så värst, men chauffören kan tapppa koncepterna och låta bussen gå upp på trottoaren och köra över människor. Det var vad som hände i Lund, när en varmvattenläcka orsakade obefintlig sikt. Bussen stannade till när det blev total dimma, men körde sedan vidare. Chauffören passerade polisens avspärrning och skadade flera människor. En allvarligt. Plus att en man i 65-årsåldern dog. En kvinna i 20-årsåldern skadades allvarligt och flera fick brännskador av det varma vattnet.

Röret, som gick sönder hade ett tryck på 2 000 kubikmeter i timmen och gick inte enkelt att stänga av, utan trycket måste sänkas succesivt. Därför tog det tid och under tiden blev gatan som en våtvarm bastu av det utströmmande vattnet. Vad händer med däck på en buss som passerar i varmvattnet? Och varför fick denna buss besked om att fortsätta? På filmen ni kan se här så ser man att bussen kör med hög fart förbi en polisbil, som spärrar gatan, upp på trottoaren och människor skriker och blir påkörda.

Här skrev jag tidigare om miraklet på Södermalmstorg då en buss skenade, men ett litet barn 17 månader gammalt, som hamnade under bussen klarade sig. Busschauffören måste ha tryckt på gasen istället för bromsen, men hon blev inte åtalad. Det var inte något fel på bussen. Fallet lades ned, brott kunde inte styrkas.
11.2.2015
Busschauffören säger att han tryckte på bromsen, men att ingenting hände. Den tekniska undersökningen av bussen får visa hur bussen fungerade.
24.5.2016
Busschauförren åtalas nu för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Han ska ha förväxlat gas och broms tror nu åklagaren. Han nekar till brott. Rättegång blir i september. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar