tisdag 10 februari 2015

Det galna Grekland

UPPDATERAT
Den vänsterpopulistiska regeringen med Alexis Tsipras i spetsen kör sitt land rakt ut ur EU-zonen. Grekland ska inte betala en krona till på sina lån helst, fast de har stora skulder och mest till Tyskland, som de kräver skadestånd av för andra världskriget. Nödlånen till Grekland ligger på 240 miljarder euro och om drygt två veckor skulle de få ytterligare sju miljarder, men inte i detta läge. Då är det finito med mera pengar från EU. Och då kan det också bli så att grekiska banker inte längre får krediter från Greklands centralbank. Grekland har ingenstans att vända sig för att låna. Då är allt stoppat och landet blir bankrutt. 

De är skyldiga 175 procent av BNP och det förstår var och en att detta har inte uppkommit i en handvändning. Det grekiska folket är lika galna som filmen Zorba på sin tid, där ett storartat projekt går åt skogen och då dansar sig huvudpersonerna genom detta. I verkligheten är det inte så lättsinnigt. Grekland har inte hårdare villkor än andra länder, men ska genomföra en dansföreställning för att få det ännu lättare. Eller?
BNP i Grekland har krympt med 25 procent sedan 2009. Oerhörda siffror. Folket och de rika flyr om de kan. Kvar blir de fattiga och möjligen några turister. Grekland har länge varit styrt centralt på ett liknande sätt som gamla Sovjet. Grekerna kunde gå i pension vid 48 års ålder och allt kostade extra i det korrupta Grekland. Skattefusk har varit en livsstil och kring 60 procent betalade eller betalar ingen skatt. 

Grekland har redan sålt av sina statliga tillgångar som flygplatser och hamnar. En miljon statstjänstemän har blivit färre och Grekland, som har varit med i EU sedan början av 80-talet borde aldrig ha fått gå över till euro år 1999. Lätt att vara efterklok. Problemen med Grekland har varit akuta i fyra år, men tar de någonsin slut? Och inte finns det en chans att de ska få skadestånd från Tyskland för kriget och att nazisterna tog deras pengar. Fortsätt att drömma.

På onsdag ska det bli krismöte i Bryssel mellan Grekland och EU och de har också president Obama att rätta sig efter. Han vill att Europa ska ha en stadig tillväxt, för det gynnar också USA. Grekland kör ett högt spel med landets finanser, men måste naturligtvis backa på något sätt. De klarar sig inte på egen hand. Samma slags bluffpoker har vi sett under åren, men de ekonomiska reglerna går inte att förbise. I Sverige är vi så duktiga på att betala skatt jämfört med Grekland och har varit sedan Gustav Vasas tid. Det är totala kontraster, kanske beroende på våra olika miljöer. I Grekland skiner solen mycket mer än här och det går att klara sig på lite pengar. Naturen är mer givmild. Zorba tror han kan fortsätta dansa även när allt brakar. 
11.2.2015
Ifall Grekland inte får som de vill med EU så vänder de sig till Ryssland. Den grekiske utrikesministern har åkt till Moskva och pratar med ryssarna i dag. Även Kina sägs ha erbjudit Grekland ekonomiskt bistånd. Utan att landet har bett om det. Tyskland säger att de inte vill gå med på ändringar i den plan som finns för Grekland i EU. Går inte Grekland med på detta så är det över för landet.
12.2.2015
De lyckades inte komma överens EU och Grekland. Den 28 februari är det totalt kört, men innan dess så finns det en möjlighet att nå en överenskommelse. Regeringen i Grekland har lovat grekerna att detta ska omförhandlas och att lånen ska tas bort, men EU säger att det finns en plan och den ska inte ändras.
18:50
ECB har höjt nödlånetaket för grekiska banker. De får tillgång till 65 miljarder euro istället för 60 miljarder. En liten lättnad för bankerna. Åtminstone på kort sikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar