torsdag 5 februari 2015

Tiggares tänder rasar

Det är synd om tiggare, som inte har någon att gå till för att laga sina tänder. Dock om de kan engelska och har ID-kort och 50 kronor i handen kan de få akutvård. Och en del tandläkare tycker att de ska få gratis vård. Hos folktandvården i Linköping kan de dock inte få någon mer alldeles gratis tandvård längre. Men fortfarande får de akut tandvård för 50 kronor. 

Själv har jag också sökt akutvård för en tand både i slutet av förra året och i år. Hitintills har denna tand kostat mig över 1 400 kronor. Den kan komma att kosta mig kring 9 500 till när den måste rotfyllas, men sköterskan, som jag nyss pratade med tröstade mig med att den nog inte kommer att kosta mer än 6 000 kronor till.

Jag sökte också kostnadsförslag hos en annan tandläkare, som ville göra något större i munnen i samband med detta och han ville ha 18 000 kronor för att göra om den sidan av munnen. Så 6 000 kronor verkar billigt. Hela kostnaden för den större omgörningen skulle vara 30 000 kronor, men Försäkringskassan skulle betala en del. 

Dessa hiskeliga skillnader i kostnader mellan människor i landet för tänder vore okej om pensionärer som jag själv levde hej vilt och reste ständigt till nya ställen, åt rysk kaviar med champagne till lunch plus middag eller slösade bort alla tillgångar. Så är det naturligtvis inte. I år har jag 11 565 kronor i allmän pension och premiepension. På detta betalar jag skatt med summa 2 122 kronor och får över 9 443 kronor per månad.

Här skrev jag tidigare om detta. Då var jag uppe i 17 000 kronor för tänderna. Förra året. Sedan blev det mer. Är det vettigt att någon ska betala mer än en månads inkomst för att laga en tand? Tänderna hör till kroppen. Resten av kroppen finns det lägre högkostnadsskydd för: 1 100 kronor.

Men det går ju bra att spara till tänderna så att
man slipper blir överraskad när räkningarna rusar iväg.
Jaha så underbart. Varför har vi pensionärer betalat skatt
då i alla år? Och hur mycket mer ska vi betala?

1 kommentar:

  1. Göm ditt ID-kort och klä ut dig till tiggare,så kan du också få billig vård.

    SvaraRadera