måndag 9 februari 2015

Blanda inte ihop skolavslutningar med IS

UPPDATERAT
Ledarskribenten Lennart Götesson i Dalademokraten blir uppläxad av Erik Helmerson i Dagens Nyheter. Götesson har skrivit "Kristna förfasas över att muslimska fundamentalister vill tvinga människor till islam. Men man är inte främmande för att i princip göra samma sak själva."

I princip, skriver Erik Helmerson upprört och fortsätter: "Visserligen är det inte exakt samma sak att sjunga "Den blomstertid" med barnen i kapellet i Härnösand som att döma en höggravid kvinna till hängning för att hon lämnar en religion. Men i princip, ändå." Kyrkobesök är inte en avrättning är rubriken på hans ledarartikel. Så sant.

Det ser ut som om också DN har kommit närmare ett förnuftigt tänkesätt. Det som kloka människor har omfattat i alla tider. Extrema religioner eller -ismer är inte något som för världen framåt. Det orsakar istället att backen slås i tills vi befinner oss på tusentalet istället för tvåtusentalet. 

Tiden är inte som en pil, som pekar framåt, utan det är istället något som går i cykler. Det konstaterade redan mayaindianerna. Var och en som någon gång ser ut genom fönstret kan konstatera detsamma. Nu är det vinter igen, precis som det har varit många gånger förr. Årstiderna avlöser varandra, men de förnyas inte till något obegripligt.

Men människor kan förvandlas till obegriplighet för att de kan tycka att urmodiga tankar från hundratals år bakåt är något att tillämpa också i dagens värld. Och mena att död och krig är ett bra sätt att tvinga på människor urmodiga tankar från gubbar ur historien. Hjärntvätt av högsta potens. 
15:34
Göran Greider måste förstås rycka ut till försvar för sin ledarskribent. Nu tycker chefredaktören att det behövs ett särskilt jesuisdalademokraten-försvar. Dekaler. För han känner sig så gruvligt angripen av både Svenskan och DN. Kära nån, det är inte mycket kritik chefredaktör Greider tål. Nog är det rätt och lagom att andra skribenter får kritisera också Dalademokraten. Det ingår faktiskt i yttrandefriheten.

Naturen går i tusenåriga cykler. Det känns tryggt. Morgonbild från i dag.
Det går att bada för den som vågar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar