tisdag 3 februari 2015

Je suis Älvsala

UPPDATERAT
Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta åt det parodiska grupperande, som utspelas i det demokratiska Sverige. Je suis Älvsala är en nystartad grupp ute i det sommastugesamhälle på Värmdö, där jag bodde några år med min äldste son och min ex-make. Innan jag skilde mig från honom och flyttade. Han behöll stugan  på 60 kvadrat och den har nu gått vidare till hans barn, som sålde den. 

Här bodde jag på 70-talet, idylliskt och ensligt.
I samhället där jag bor nu har det varit samma utveckling. Här har gården, när den inte längre kunde försörja sig på jordbruk eller ägaren var intresserad av detta, sålt av tomter och också ägnat sig åt att ta hand om samhällets utsatta och utanförstående. Så har det varit i alla år som vi har bott här. Från början var det utvecklingsstörda och numera är det ett HVB-hem (hem för vård eller boende). Denna verksamhet startade tidigt på 1930-talet.

Likadant ser det ut längre ut i skärgården, där Fagerdala flyktingboende ligger. Fast där är de flesta inte permanent bosatta. Vi har en granne, som har flyttat dit, ut i skogen efter skilsmässa och för att det ändå var ganska billigt att köpa där det inte finns kommunalt vatten och avlopp och det inte finns någon service annars. Att någon köper ett hus där och startar ett flyktingboende för ensamkommande barn är naturligtvis en affärsidé så god som någon när staten betalar. Bara att håva in. 

Verksamheten har väckt ont blod i trakten och det är så att boendet är stämt på 127 000 kronor av Älvsala Nya Tomtägareförening. Detta för att de ungdomar det gäller har använt deras mark. Det låter mer som USA än Sverige. Där förekommer stämningar hit och dit, men knappast i det demokratiska Sverige, där vi har allemansrätten att använda skog och mark.

Som en motgrupp mot detta har nu Je suis Älvsala startat. De älskar flyktingbarn och vill ha dem där. Namnet är inte så väl valt eller är det kanske det? Gruppen vill gärna ha de tjugofem, som är tänkta att bo och leva där ute. Om flyktingboendet får bestämma. Värmdö kommun har nyss beslutat att istället för nio platser i kommunen så ska tjugotre platser finnas för ensamkommande flyktingbarn. Antalet sökande är över hundra procent fler än det var i början av 2013. Dessutom har kommunen vädjat till allmänheten att ta emot flyktingbarn i hemmen. 

Kring Älvsala hyrs stugor ut för 5-6 000 kronor per vecka eftersom detta samhälle ligger nära havet och också nära Bullandö Marina där familjen Broms äger anläggningen. Dit åker seglarfamiljer från Stockholm och lägger sina båtar för det är nära till det öppna havet. Där finns kring 1 400 båtplatser och kön till en plats är lång. Det är således en ordentlig kollision mellan olika grupper i Sverige. Älvsala Nya Tomtägareförening utlovar mer information om tillståndet i samhället och om den stämningsansökan, som har inlämnats.
16.2.2015
Här finns mer information från styrelsen angående stämningen av flyktingboendet. 
5.5.2015
Och här är upplösningen på det hela. Styrelsen utbytt och allt frid och fröjd. Ingen stämning mot flyktingboendet. Alla ska umgås på lika villkor.

Här kan ni läsa mer om flyktingboendet i Fagerdala som har hela landet som upptagningsområde för att aldrig ha tomma platser. Riktiga kassakor de där pojkarna!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar