lördag 9 april 2016

Jan Myrdal tycker man behöver känna sin far

Det menar han är viktigt ifall man får någon sjukdom av något slag. Gener är  viktiga och vilka man har kan man inte veta om man inte vet vem som är pappa. Biologisk pappa. Han vill inte att kvinnor ska insemineras anonymt så att barnen inte vet vem pappan är. Pappor ska inte vara anonyma. Och inte heller vill han tvinga på kyrkor av olika sorter att viga. Inte för att han är emot homosexuella utan för att vigslar är en statlig historia. Något som samhället behöver veta. Inte något som prästerskapet ska ha hand om utan det ska staten ha som i Frankrike där den borgerliga vigseln är den som räknas. Inte kyrkornas. Sedan får var och en vara som den är, rent sexuellt och så. Det bryr sig Jan Myrdal inte om. 

Han har hunnit att bli 88 år Jan Myrdal och ville ge ett pris till Sápmi sisters, men de ville inte ta emot det för de säger att Jan Myrdal är homofob. Sápmi sisters skulle ha fått priset för sin envetna kamp för förtryckta minoriteter, men de vill inte ha det för de vill inte stötta varken Myrdal eller Robespierre. Priset de skulle ha fått heter Robespierrepriset efter den omstridde franske revolutionären. Utdelningen av detta fina pris skulle ha skett i dag, men det blev inget av med det. Robespierrepriset ska delas ut till någon som jobbar i Jan Myrdals kritiska anda och är på 10 000 kronor. Martin Schibbye fick det år 2011.

Jan Myrdal, som hade två socialdemokratiska föräldrar: Alva och Gunnar Myrdal har hela sitt liv varit bråkiga kommunistiska upprorspojken Janne och det fortsätter han med till döddagar. Naturligvis. Och lika bråkiga och obstinata är uppenbarligen Sápmi sisters som vägrar att stötta några som helst hemska män. Åtminstone en av dem Mimie är homosexuell. Maxida bodde i Jokkmokk med renskötande sambo Mattias och dotter. Så då antar jag att hon är hetero. Eller hon bodde åtminstone där förra året. Numera lär hon vara bosatt vid Hornstull i Stockholm och ibland lämna dottern NikeSunna hos sin far i Jokkmokk. Så får hon åtminstone lära känna sin far. 

SVT har gjort en dokumentärserie om Sápmi sisters. Kan ses här. 

1 kommentar:

  1. Var det inte herr Jan som skrev en mycket föräldrakritisk bok för en del år sedan?
    Han tyckte tydligen han kände både mor och far sin...

    SvaraRadera