söndag 17 april 2016

Jorden skakar

Det har varit jordbävningar både i Japan och i Eucador de senaste dygnen. Jorden skakar och ruskar sig en smula. Kontinenterna flyttar sig ständigt och det gör att det blir spänningar i jorden. Särskilt Japan är utsatt och ännu har inte den megastora jordbävningen kommit där, som lär drabba Tokyo. Det går inte att göra något åt alls egentligen för vår planet är skapad på det här sättet. Den förändras ständigt och det är vi människor som är dumma nog att bli fler och fler och därmed drabbas hårdare än förut av jordbävningar eftersom vi bygger hus i områden där sådana lär inträffa förr eller senare. 

Jag vet numera att en mycket stor jordbävning inträffade 1960 i Chile när jag sjäv var 14 år, men det är ingenting alls jag minns från den tiden. Det är den största jordbävningen som någonsin har uppmätts och flera tusen människor dog. De flesta föll offer för den efterföljande tsunamin men det var ingenting som gjorde något avtryck hos mig som 14-åring. Ifall min generation hade fått lära sig mer om jordbävningar kanske de som jag kände och som dog i tsunamin i Thailand 2004 hade klarat sig. Då dog hundratusentals människor runt om på kusterna kring Indiska Oceanen.

Jordbävningar äger rum hela tiden, men numera får vi veta om dem timmar efter att de har skett. Våra medier uppmärksammar ständigt det som händer och nyheterna passerar i en strid ström genom tiden. Allt ska delges ostyckat och icke sovrat, stor skillnad mot förr i tiden. Själv stötte jag på nyheten i morse om att ett par 14-åringar nu skulle åtalas för dubbelmord på en kvinna och en flicka. Jaha. Nu igen tänkte jag. För det har skett sju misstänkta mord redan i april i Sverige. Men det här var inte Sverige utan England. Inte så intressant för mig som är svensk, men som sagt det gäller att få läsare hela tiden på nätet. 

Världen har krympt på gott och ont och vi korvstoppas med elände från morgon till kväll om vi orkar följa detta. Inte så intressant dock med allt mänskligt elände. De större trenderna är svårare att få fatt i och se, men naturligtvis är det mer intressant om jorden verkar skaka mer nu än förut och om detta i sin tur förebådar värre saker på planeten. Nä det gör de inte. Se kartan nedan som föreställer alla jordbävningar som har ägt rum mellan åren 1963 till 1998. Det är ett otal eller drygt 358 000 och då är inte statistiken från de senaste arton åren med alls. Jorden skakar och det är normaltillståndet. Helt enkelt. Så ta det lugnt där ute och befinn er inte på stranden när en jordbävning har inträffat i närheten.

Här skrev jag om jordbävningen i Japan 2011en tsunami sargade landet värst. Kärnkraftverket Fukushima I skadades. 

2 kommentarer:

  1. 1960 var det tydligen högsäsong för jordbävningar. Agadir i
    Marocko förstördes också ...

    SvaraRadera
  2. Uttrycket "Jorden skalv" härstammar väl annars från Hemingway ...

    SvaraRadera