måndag 4 april 2016

Självklart är Nordea inblandad

UPPDATERAT
Det är väl självklart att Nordea är inblandad i jätteskandalen med att placera pengar i skatteparadis. De kunde ju inte ens hjälpa till att avsluta ett konto efter min avlidne sambo när jag gick in på deras kontor i stan. Det kunde andra banker, men på Nordea blev jag bryskt avvisad. Då skulle jag behöva beställa tid. Själv har jag inte ens ett konto där. Har aldrig haft. Har aldrig tyckt om den banken. Inte ens när den var statlig. Och nu kommer det fram att avlidna personer kunde stå för offshore-företag i Panama. 

Under min livstid har jag varit med och räddat banker ett par gånger genom skatterna. Det går inte att låta dessa gå omkull. Världen framstår numera som ett stort spel om pengar och att skurkarna har alla trumf på hand. Jackie Chan som spelar tjusig icke-skurk på film har placerat sina pengar i skatteparadis. Lionel Messi, argentisk fotbollsspelare, som redan är åtalad i Spanien för skatteplanering med hjälp av offshore-företag finns med här. Vladimir Putins innersta krets finns med. Det var väl väntat. Men värst känns väl ändå Islands statsminister som finns med i de läckta dokumenten. En högt uppsatt politiker, som har som yttre sken att tjäna människorna. Island är ett nordiskt land. Vi väntar på svenska namn. Det lär finnas 400 svenska namn i dokumenten.
6.4.2016
Och det är Nordea som har lånat ut miljarder till en oligark i Kazakstan med nära band till envåldshärskaren Nazarbajev. Så trött jag blir på dessa turer, som inte liknar något annat än det som hände på medeltiden. Fast i större skala då. Brevlådeföretag har varit inblandade för att dölja att andra brevlådeföretag var inblandade, och som dessutom byter ägare med jämna mellanrum för att skapa en ogenomtränglig ägarstruktur. En kvinnlig målvakt är anlitad. Hon sitter i 11 000 företag. Affärerna har pågått med Nordea så sent som 2015. 

Det är så självklart att när en bank sätter upp spärrar mot vanliga kunder så är det något skumt. När de inte längre har tid att ens avsluta ett konto i ett dödsbo utan att krångla så är det något helskumt. Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta säger ett gammalt ordspråk. Inte heller kunder som kommer in och enbart vill avsluta en döds sambos konto.
10:39
Ett blytungt avslöjande utlovar Uppdrag Granskning i dag i sitt program. Det rör makthavarnas ansvar att göra något åt det här, säger Fredrik Laurin på SVT. Kan det möjligen vara det här: att Skatteverket särbehandlar vissa personer som är inflytelserika i samhället? Att de blir förvarnade när de är föremål för granskning? För att de är kompisar med andra inflytelserika och har suttit i regeringen tillsammans?

2 kommentarer:

  1. Själv blir jag helt OK behandlad av Nordea nuförtiden. Har faktiskt
    haft förbindelser med dem redan när de hette PKbanken på 70talet ...

    SvaraRadera
  2. Måste f ö säga att Nordeas senaste (Panama) kommer som en ren
    skänk från ovan för det på senaste tiden hårt åtgångna Swedbank ...

    SvaraRadera