måndag 4 april 2016

Tio miljarder per år till välfärden

UPPDATERAT
Så kallar regeringen nu sin satsning på undersköterskor, socialsekreterare och lärare. Välfärden i det här sammanhanget är den satsning på nya invånare som ska ske. Det är dessa som behöver de här sjukvårdsresurserna, socialtjänsten och skolorna. För de gamla svenskarna blir det inte bättre. Finansieringen är heller inte klar. Det ska partierna återkomma till i höstbudgeten, men bankerna och andra finansinstitut ska få betala är inriktningen. Men det blir säkert vi vanliga skattebetalare som också får göra detta. 

Att kalla allt för satsning på välfärden är dimridåer för väljarna. Mer pengar ska gå till kommuner som tar emot många invandrare. Det innebär omkring 10 000 nya jobb i "välfärden". Eller 30 000 båda sifforna finns. Den högre siffran är regeringens. "Den svenska modellen ska utvecklas", säger statsminister Stefan Löfven. Jo visst vi har hört detta förut och aldrig trott på det. Vi behöver försörja 250 000 invandrare, som har kommit de senaste två åren och av dem var 35 000 "ensamkommande barn". Visserligen ska 70 000 eller så skickas tillbaka till sina ursprungsländer är det sagt, men det är det väl ingen som tror att det ska lyckas.

Där jag bor på Värmdö saknas det 90 bostäder till 154 nyanlända, som kommunen måste ta emot. Här finns lika lite som någon annanstans några bostäder. Det blir hotell i värsta fall. Ungdomarna på Värmdö är dock tvingade att stå i Stockholms bostadskö. Men där kan inte asylsökande stå. Naturligtvis. De måste få en särskild gräddfil. "Vi investerar i vårt gemensamma samhällsbygge", säger statsminister Stefan Löfven. Nej det gör vi inte. Detta är nödåtgärder för att försöka att klara att ta hand om en kvarts miljon utifrån kommande. Så tråkigt med dessa uttalanden i nyspråk, som måste översättas till sann och riktig svenska.
5.4.2016
Här går att läsa ett inlägg om den svenska modellen från moderat håll. Där förutspås vissa förändringar i denna modell som i sig aldrig har varit socialdemokratisk eller statisk enligt Ulf Kristersson, moderat ekonomisk talesman för partiet. Han menar att vi har tagit emot en halv miljon nya invånare på några år och att välfärdsmodellen i Sverige är annorlunda än i andra länder genom att man bara behöver bo här för att få bidrag. Inte ingå i samhället på annat vis. Sjukvård, föräldrapenning, barnbidrag, bostadsbidrag och assistansersättning får man bara man befinner sig i landet. Också garantipension för äldre invandrare utan att de har jobbat här. Kanske är det rimligt att strama upp dessa välfärdssystem? Är 18-21 000 per månad en rimlig bidragsnivå för en ensamkommande förälder med två barn? Sådana frågor tar denne moderat nu upp till diskussion. Det stundar uppenbarligen bistrare tider.

1 kommentar:

  1. Om du hade haft en gillaknapp så hade jag tryckt på den.
    Trist utspel, tycker jag.
    Regeringens alltså.
    Skorrar väldigt illa i mina öron.

    SvaraRadera