Detta ska jämföras med inrikes födda där arbetslösheten ligger på 4,2 procent. Det är statistik från augusti i år. En skillnad som är omöjlig att förklara utan att ta med utbildning, vilket många som har kommit på senare tid inte har. Eller bara har gått i skolan så länge som nutida svenska pensionärer förväntades att gå i skolan i Sverige på 60-talet, dvs obligatoriska sju år för mer än 50 år sedan. Sedan kunde de gå ut och jobba för det fanns enklare jobb då. Och nu måste Sverige backa till den tiden för att de nytillkomna ska kunna arbeta och inte enbart gå på bidrag. I nyheterna på SVT kl 18.00 undvek de att berätta detta utan de sade bara att arbetslösheten ökar för utrikes födda.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) säger att denna utmaning går att hantera. Det är hennes jobb att säga detta samtidigt som kommunerna får ta en allt större del av smällen från rekordinvandringen förra året. Sverige tog emot fler asylsökande, 163 000 personer, än något annat land av alla OECD:s 35 medlemsstater. De extra "välfärdsmiljarder" som kommunerna får ta emot av staten kommer inte att räcka till någon välfärd utan måste användas till att täcka underskott i kommunerna. De tio miljarderna skulle ge fler jobb, men skatterna ute i kommunerna motsvarar inte det stora invånarantal, som staten nu tvingar på alla kommuner.
Skattehöjningarna i kommunerna riskerar fortfarande att bli dramatiska, särskilt valåret 2018. Sämst till ligger Malmö, som beräknas behöva en skattehöjning på sex kronor till 2030 om inte staten och andra kommuner skjuter till pengar. Annars väntar stålbad för alla verksamheter i kommunen. Man måste då skära i personalkostnader, men problemet är bara att det ger ännu färre jobb i en redan fattig kommun, där socialbidragen ligger dubbelt så högt som i andra delar av Sverige. Skattekraften ligger på 85 procent av vad den gör i genomsnitt i andra delar av Sverige.
Omkring 1,6 miljoner människor var födda utomlands år 2015 och bor i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar