tisdag 27 september 2016

Att vara släkt med Olof Skötkonung

Det upptäckte höjdhopparen Stefan Holm att han var hela 29 generationer bakåt i tiden när han fick vara med i Vem tror du att du är. Betyder det något? Är gener viktiga på så vis hela tusen år bakåt. Vem vet. Han hade tänkt att döpa sin son till Ivanhoe har han berättat och det visade sig att han har riddare också i släkten. Dessutom såg jag några Rudbergare skymta förbi i släkttavlan som ledde bakåt till Olof Skötkonung. Vet inte om vi är släkt också. 

Politiker och jurister finns i min släkt. Det vet jag och också storbönder och små bönder plus torpare och andra rätt vanliga människor. Men om man har bott här ett tag i landet så blir man ganska automatiskt släkt med alla andra. Jag har spårat mina släktingar tillbaka till 1700-talet ungefär, men sedan vet jag inte. Jag har skrivit I Ormbärarens tid för att ta reda på mer om släkten eftersom vi tappade kontakten på mammas sida när hon dog 1968. Men visst vore det roligt att vara med i Vem tror du att du är. Men det verkar bara vara utvalda kändisar som får det.

För Stefan Holm blev det något unikt han fick vara med om och också i programmet blev han unik. Att det gick att spåra hans släkt så långt tillbaka. Han skrattade gott åt alltihop, men blev tystare på slutet. På pappas sida var det lite fyllerister och lite småkriminellt, men mammas sida var så mycket finare att den slutade med vår förste kristne kung, som döptes i Husaby källa. Där fanns också i släkten en kvinna, grevinnan Eva Ekeblad född de la Gardie, som hade uppfunnit spriten gjord på potatis. Den som fick en annan av hans anfäder att falla i sjön och drunkna. Hon blev invald i Vetenskapsakademien som första kvinna. Så kan det gå. 

Här kan ni se programmet i SVT om ni missade det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar