onsdag 7 september 2016

Uppdrag Granskning om Julian Assange

UPPDATERAT
Varför tar Uppdrag Granskning upp fallet Julian Assange? Det är inte så aktuellt längre och enligt min mening är det på väg att avslutas. Men enligt DN så kan Assange utlämnas till USA. Vem tror på detta? Jag har skrivit mycket om Assange och blivit intervjuad av Channel 4 och rysk TV om honom, men han är inte så intressant längre. Jag har aldrig trott att Assange skulle överlämnas av Sverige till USA. Uppdrag Granskning har träffat Julian Assange i London och intervjuat honom där. Det viktiga är i dag hur det svenska rättsväsendet har uppfört sig och överåklagaren Marianne Ny har kallat till presskonferens senare i dag kl 14. 
14:00
Marianne Ny berättar att hon inte har något nytt att berätta om denna historia, utan att hon väntar på att ambassaden ska höra av sig. De vill höra Assange i England, men har inte fått villkoren för detta. Sedan gav hon sig in på att återberätta vad som har hänt. Hovrätten ska uttala sig om huruvida Julian Assange ska vara fortsatt häktad och kommer att göra så den 9 september, på fredag.
Marianne Ny till höger vid pressträffen i dag. 
Ingrid Isgren till vänster. Också åklagare. 
21:02
Jag såg Uppdrag Granskning. Det är helt uppenbart att Assange inte bryr sig så mycket om rättsprocessen i Sverige. Hans bekymmer är i alla lägen USA och även om hovrätten skulle häva häktningen på fredag så kan han inte lämna ambassaden i London för då skulle den engelska polisen gripa honom. Och sedan vet han inte om han blir utlämnad till USA av England. Han får väl stanna resten av livet då på Ecuadors ambassad. Eller hur tänker han sig sin framtid? Det fick vi inte veta. 


Här har jag skrivit tidigare om denna rättsskandal.

14.9.2016
Assange kommer att förhöras den 17 oktober i London av en åklagare från Ecuador. Chefsåklagare Ingrid Isgren kommer tillsammans med utredare från Sverige att tillåtas närvara för att ställa kompletterande frågor. 
16.9.2016
Hovrätten anser nu att Julian Assange ska vara fortsatt häktad. Det är väl självklart annars skulle knappast ett förhör behövas med honom i London. Och det spelar egentligen ingen roll för Assange om han är häktad i Sverige eller inte. Det han är inriktad på som jätteskurken är naturligtvis USA, som jag skrev där uppe. Han kan ändå inte lämna Ecuadors ambassad ens när Sverige har släppt honom fri.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar