torsdag 1 september 2016

Så här gör polisen i Danmark

UPPDATERAT
När en man i Christiana skjuter tre personer, varav två är poliser, går polisen ut med bild på gärningsmannen. Han greps senare och är nu också skjuten och befinner sig i ett allvarligt tillstånd precis som den ena polisen som sköts i huvudet. Tidningarna i Danmark rapporterar också så fort det går vad som har hänt. Öppenheten är mycket större i Danmark än här, vilket naturligtvis gör att folket litar mer till både polis och medier. Den anhållne mannen hejdades i förorten Kastrup nu på morgonen vid kvart i sju. Då blev han som sagt skjuten av polis. Medborgarna tycker att Christiania, som är Köpenhamns knarkcentral, ska stängas helt. Att hasch ska bli lagligt tycker de inte. Den gripne är en känd kriminell i narkotikakretsar i Köpenhamn. 
18:25
Mannen på bilden nedan heter Mesa Hodzic och är 25 år gammal och sympatiserar med IS, enligt dansk media. Han hade 48 kilo hasch till försäljning och en 22 kalibers pistol när han blev anhållen på torsdagsmorgonen. Han är dansk medborgare, men är född i Bosnien Hercegovina och har anknytning till en islamsk salafistgrupp i Tyskland.
2.9.2016
Mesa Hodzic är död. Han dog i natt på sjukhus. Försvarsadvokaten sade att det är djupt tragiskt både det han har gjort och hur det slutade. För en av de poliser han sköt är tillståndet fortfarande allvarligt.
12:48
På eget initiativ har nu de boende i Christiania börjat att riva haschbodarna på området. De är trötta på att organiserad kriminalitet har tagit över området. Statsministern Lars Lökke Rasmussen sade i går att stadsdelen måste välja sida: kriminalitet eller det öppna rättssamhället. I Christiania har haschförsäljningen pågått helt öppet och att nu riva bodarna är ett svar på det ökade politiska trycket mot detta. Området omfattar 34 hektar land och är från början grundat av hippies på 70-talet på ett övergivet militärområde. Det är ett parallellsamhälle som danska staten har gjort försök att stänga genom åren, men det har aldrig lyckats.
3.9.2016
Så tar IS på sig dådet som 25-åringen utförde. Men danskarna tvivlar på att det är sant att denne man var anlitad av terrororganisationen. En vän till honom berättar att han hatade polisen och älskade vapen. Han ville bli en kriminell i toppen på hierarkin och bli berömd och det blev han ju till slut. Vännen säger att man väljer sin väg i livet. En del väljer att gå den dåliga vägen och andra den goda. Det går som det går beroende på hur man väljer.

Den här mannen efterlystes direkt
 av polisen i Danmark med bild. 

Han heter Mesa Hodzic 
och sympatiserar med IS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar