söndag 25 september 2016

Hanne Kjöller om dödshoten

Ledarskribenten Hanne Kjöller slutar på DN efter 17 år och berättar om hur illa det har varit. Att hon ibland har suttit och skakat och inte vågat gå ut. Bara med livvakt. Att dödshoten har gjort henne akut stressad och handlingsförlamad. Hon gillar dock inte människor som samlar "likes" genom att berätta vilka fina människor de är. De som alltid gråter när en båt med flyktingar över Medelhavet kapsejsar. Hon menar också att det är okej att misslyckas som hon har gjort ibland, att se möjligheter istället för problem, men att misslyckas går bra ifall hon ändå har försökt. Hon tycker att man ska göra allt man vill även om man är rädd. Hon är 51 år och har tänkt sig en framtid som frilans och har två bokprojekt på gång hos marknadsliberala Timbro.

Hon skulle kunna tänka sig en framtid inom politiken, men skulle inte stå ut med den likformighet som finns där. Som skribent har hon aldrig behövt att skriva någonting som hon inte tycker själv. Hon är heller inte någon diplomat. Hon menar att många uppfattar henne som känslokall medan hon själv tycker att hon är principfast. Snyftreportagen om äldre som inte får stanna i Sverige ger hon inte mycket för eftersom en bred riksdagsmajoritet har kommit fram till att vara äldre eller gammal och ensam inte är asylskäl.

Hon menar också att den lägsta bildningsnivån var högre förut i Sverige när alla läste dagstidningar. Numera närmar vi oss det amerikanska samhället, säger hon. Det som råkar komma i flödet för var och en avgör. Det gör att det uppstår avgrunder mellan människor och ger grogrund för konspirationsteorier, anser hon. Samtidigt kritiserar hon journalistkåren för att vara opportunister och gå i flock. 

Här har jag tidigare skrivit om Hanne Kjöller. Och också här.  
Plus förstås om skandalen med boken En halv sanning är också en lögn år 2013. 

3 kommentarer:

 1. Hur var det Reinfeldt uttryckte det...
  Man får räkna med bråk om man stöder en viss typ av politik.

  Inget konstigt med det.

  SvaraRadera
 2. Sitta och skaka ? Har alltid tyckt hon varit tuff i debatter ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska kanske komma ihåg att detta är en avskedsintervju och att våra minnen alltid kan förändras. Också av vad som har hänt Hanne Kjöller. Och det här med bildningsnivån är alltid populärt att ta till. Vad är bildning? Är det att känna till det eliten har kännedom om eller något annat? En vanlig svensson skulle kanske säga att ju fler människor vi blir på planeten desto dummare blir vi. Den stora massan förväntas ju inte att tänka själva eller att ha någon makt. Bara vart fjärde år.

   Radera