tisdag 6 september 2016

TBC tillbaka i Sverige

Ett ensamkommande flyktingbarn hade smittsam TBC med sig till Sverige när han kom hit. Hela hans skolklass i en grundskola i Växjö ska nu testas för sjukdomen. Flera personer har blivit smittade på det boende där han vistas. TBC var sjukdomen jag hörde talas om som liten. Den fanns inte då längre i Sverige. 

Men över hela världen bär ungefär en tredjedel av mänskligheten på denna smitta och den kommer till Sverige genom invandringen. De flesta bär smittan latent och sjukdomen kan bryta ut någon gång i livet. Som barn blev vi vaccinerade mot TBC, men denna vaccinering upphörde på 70-talet då man ansåg att den inte längre behövdes.

TBC behandlas i dag med kraftig antibiotika som kan ge svåra biverkningar. Multiresistenta bakteriestammar har rapporterats också i Sverige. Har man drabbats av den resistenta varianten måste man behandlas under två års tid. Patienten kan drabbas av kräkningar, extrem trötthet, ledproblem och psykos. Förra året upptäcktes 835 fall i Sverige. Smittan sprids via luften och en nära kontakt. Den är vanligast i Afrika, men har fördubblats i Sverige sedan början på 2000-talet. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar