tisdag 27 september 2016

Clinton mot Trump

Mycket skrik för lite ull sade gumman som klippte grisen. Så ungefär kan väl nattens debatt sammanfattas i USA mellan de båda presidentkandidaterna. Det är beundransvärt av medierna att ta detta på så stort allvar eftersom det jag hittills har sett av detta inte var något att se upp till. Men det är naturligtvis inte att vänta att det ska handla så mycket om sakfrågor. 

Hela detta val ingår i den nedåtgående spiral som är rådande när det gäller etablissemanget i världen. Vi befinner oss i en övergångstid och vad som ska komma istället är frågan. Civilisationer brukar inte bestå så länge och vi har nu haft denna rådande ordning i flera hundra år sedan den franska revolutionen på 1700-talet. USA vilar på idéer och religioner kanske ännu mer än vad Europa gör, som alltid har betraktats som den kontinent amerikanarna flydde ifrån för att istället få leva i frihet från förtryck.

Världen är på väg mot en globalisering och det är detta som skrämmer USA att de ska bli av med jobben, som istället flyttar till Mexiko, vilket var uppe till diskussion också. Men Donald Trump undvek att prata om någon mur mot det landet, som han tidigare har gjort. Småskalighet är samtidigt rådande i världen. Där delar av länder blir nya länder för att skaffa sig frihet för en del av befolkningen. Det lyckas inte alltid utan medför istället nya konflikter. 

Valet i USA är inte så betydelsefullt som svenska medier vill göra det, utan ingår i en utveckling där var och en av oss också kan betyda skillnad. Massmodellerna står mot vad enskilda kan uträtta nu mer än någonsin. Känslan som fanns redan på 1970-talet att jorden var överbefolkad stämmer inte. För massan kan aldrig uppnå det en individ kan göra. Jag har ett manus i byrålådan som handlar om Jacqueline Kennedy. Det var en helt annan tid då ett presidentpar verkligen gjorde skillnad. Ända tills John F Kennedy avbröts av skotten i Dallas 1963.

Nu bestäms världens öde av allt som händer i alla världsdelar. Vår planet hänger samman på ett sätt som var omöjligt att begripa bara för 20-30 år sedan. Vi är tätt sammanknutna av fibernät, datorer och mobiler. Tekniken kommer att omskapa världen mer än några politiker någonsin kan göra genom att människor kommunicerar direkt. De behöver inte längre lyssna uppåt för att få information. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar