torsdag 22 september 2016

Avvisade flyktingar gömmer sig

UPPDATERAT
Det är ingen egentlig nyhet. Utan det har massor av människor gjort under decennier med hjälp av svenskar som tycker det är hemskt att de ska avvisas. Just nu klarar polisen inte sitt jobb att avvisa mer än 12 000 som gömmer sig och är efterlysta. De kommer att bli många fler inom en snar framtid eftersom det har kommit 250 000 de senaste åren till Sverige som asylsökande och alla har inte skäl att stanna. 

Vi har fått ett vanligt svenskt samhälle, där människor ingår och betalar skatt plus annat som staten och kommunen kräver och ett nytt samhälle där inget av detta finns. Stat och kommun har gjort tafatta försök att låta medborgare ta över ansvaret för till exempel bostäder för flyktingar, men det är svårt att få privata människor att orka med att ta hand om dessa i någon större skala. De som kommer hit är ofta vana vid ett civiliserat liv och har krav på att få tillbaka detta i Sverige.

Polisen klarar att hitta ungefär en tredjedel av de som ska avvisas ur Sverige sedan preskriberas ärendena och de asylsökande kan söka på nytt efter fyra år. Det finns organisationer som jobbar för gömda flyktingar. Ingen människa är illegal heter en av dessa som jobbar bland annat i Malmö och Göteborg för en gränslös värld. Varje onsdag demonstrerar Papperslösa Sthlm utanför riksdagen för att alla ska få uppehållstillstånd. Det finns också sjukvård för papperslösa. Nätverket är mycket stort och gammalt och står emot stat och kommun. 
16:07
Polisen ska få göra razzior på arbetsplatser för att leta efter icke-medborgare som gömmer sig. Det berättade regeringen på ett pressmöte i dag. Det är ett led i att öka avvisningarna ur Sverige. De som har fått avslag på sin asylansökan ska åka hem igen eller till ett annat EU-land om de nu kom dit först. Drygt 28 000 kommer att få avslag på sin asylansökan i år. Nästa år beräknas drygt 33 000 få det och år 2018 nästan 35 000. Det ska inte längre vara möjligt att gå under jorden och försörja sig på svartjobb. Arbetsgivare som utnyttjar dessa ska kunna dömas till näringsförbud, böter eller fängelse i ett år. De nya reglerna ska börja gälla 2018.
16:18
Här är familjen från Västbanken som snart har levt gömd i fyra år i Sverige och därmed kan söka asyl sedan på nytt. Två vuxna och tre barn i dagisålder. Fadern jobbar svart. Han blir utnyttjad naturligtvis. Den här familjen kommer aldrig att drabbas av det som ska hända och de är heller inte målet för detta. Uppenbarligen har de skaffat fler barn för att kunna få större chans att stanna. De har rätt till dagis och vård. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar