måndag 19 mars 2018

En medial dödsdom av Benny Fredriksson

UPPDATERAT
Var det vad Benny Fredriksson råkade ut för? En medial dödsdom? Dog han för att han blev tvingad att avgå från Stadsteatern som VD förra året? Hur fungerar egentligen våra medier? Tar de livet av människor? Kulturhuset Stadsteatern går nu i dag ut och berättar att Benny Fredriksson tog livet av sig. De gör detta i samförstånd med familjen. Så bra att de berättar tycker jag. 

Men är det inte varje människa som själv bestämmer sig för att leva eller inte? Jag var så arg på en journalist på DN när han tog livet av sig. Och ingen enda berättade för någon annan att han hade gjort det. Det fick inte nämnas. Jag anser nog att varje människa har ansvar för sitt eget liv och den som lämnar denna jord genom att döda sig själv har gjort ett val. Även om det är ett val som skadar många andra och oerhört dumt så har den människan ändå gjort det valet.

– Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern. Jag kände en gång Sture Carlsson en smula. Det var på 70-talet då han var byråkrat tillsammans med den man jag då var gift med. "Ett sår som icke gick att läka". Så melodramatiskt. 

Alla inre sår går att läka och vi kan leva tills vår tid är inne. De flesta människor gör detta även om det är kring 30 personer i veckan som tar livet av sig i Sverige medan "bara" tre blir mördade. De flesta som gör det är unga män eller gamla män. Det finns en förstörelsegen hos män, som inte finns på samma sätt hos kvinnor. Men den här gången var det Aftonbladets granskning i höstas som fick honom att ta steget. Så framförs det nu. Men vad är journalistiskt försvarbart? Skulle Aftonbladet ha struntat i alla berättelser om arbetsproblemen?
20.3.2018
I dag presenteras den utredning Stockholms stadshus har gjort om Kulturhuset Stadsteaterns arbetssituation. Det var ett 40-tal medarbetare som krävde Benny Fredrikssons avgång i ett upprop i Aftonbladet för hans hårda ledarstil. Personalen liknade honom vid en oberäknelig diktator som pressat fram en abort, sextrakasserat personal och upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd. Han avgick i december. Åsa Linderborg var drivande i granskningen av honom. Ulf Brunnberg kallade honom "en liten Hitler". Men nu gnager samvetet hos många. Personligen har jag inte skrivit en rad om honom tidigare. 
13:21
Inga anklagelser om sexuella trakasserier finns i det material som har presenterats i dag. Av hänsyn till den sörjande familjen överlämnas inte utredningen nu. Det är 135 personer som har hört av sig och berättat om hur klimatet var på Kulturhuset Stadsteatern. Men ingen i ledningen har anklagats för sexuella trakasserier, varken Benny Fredriksson eller någon annan.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar