måndag 5 mars 2018

New York Times och begravningen av Daniel Cuevas Zuniga

Den amerikanska tidningen New York Times har bilder från Daniel Cuevas Zunigas begravning på Skogskyrkogården i Stockholm och tar hans öde att bli sprängd i bitar av en handgranat som intäkt på att i Sverige ser det helt annorlunda ut än förr i tiden då Sverige var en förebild för andra länder. Sjukhus har börjat rapportera konfrontationer i akutrum och skolledningar säger att hot och vapen har blivit vanliga, enligt New York Times. Inte så roligt för vårt land att betraktas som ett gangsterland trots att tidningen också säger att brottsligheten i Sverige inte är lika hög som i USA. 

Tidningen skyller en del på Öresundsbron som öppnade år 2000. Bron skulle symbolisera det öppna Europa, men har istället kommit att förknippas med smuggling av vapen och droger. Tidningen berättar också om polisen Peter Springare, som har fått sitt upprop på facebook delat mer än 20 000 gånger. Och säger också att han har blivit utredd av åklagare två gånger, men inte åtalad för något.

Polisen som helhet vill dock inte skylla på invandringen utan istället på integrationen av de nya invånarna. Gängen i Sverige har 24 procent etniska svenskar som medlemmar och 42 procent av dem är födda i Sverige. Dock är det naturligtvis ett problem med kalashnikovs och handgranater, enligt polisledningen och Gunnar Appelgren väntar sig att polisen ska bli anfallna av dessa vapen, som kommer ur kriget i södra Europa på 90-talet. 

I Vårby Gård finns ett gatugäng, som polisen har försökt ta hand om i två års tid. Det leds av en tunisisk man och har medlemmar från första och andra generationens invandrare från Finland, Balkan och Afrika, berättar polisen. Våldet från dem handlar om att försvara gängets monopol på droghandeln. Gänget är löst organiserat, men växer snabbt, enligt polisen.

Daniel Cuevas Suniga skulle pensionera sig och hade sparat pengar för att bygga ett hus i Thailand, där hans frus familj lever. Han berättade för vänner att han skulle ge sig av i april. Istället blev det begravning i mitten av februari i Stockholm och hans dotter sade att hon skulle ge vad som helst för att kunna dricka en kopp kaffe tillsammans med honom. Hans fru hade uppmanats av maken att bege sig till sitt hemland Thailand om han dog. Sälja huset och bara åka. 

Här skrev jag om polisens insats Max, som tog itu med gänget i Vårby i västra Stockholm. Daniel Cuevas Suniga dog den 7 januari och den 18 februari gjorde polisen razzior. Sorgligt bara att det måste gå så långt. Men hans död medförde hårdare tag. Vila i frid Daniel Cuevas Zuniga!Att dö i ett fredligt land av en handgranat.
 Inte något någon föreställer sig ska hända.
Handgranater hör hemma i krig.
Faksimil från Google.  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar