tisdag 27 mars 2018

Hela 113 fall av dödligt våld år 2017

UPPDATERAT
Brottsförebyggande Rådet har tagit fram 113 fall av dödligt våld som inträffade under 2017. Det är den högsta siffran sedan de började mäta år 2002. Dock stämmer det inte riktigt med den statistik som jag har räknat fram. Under 2017 inträffade 153 fall av dödligt våld, mord eller dråp enligt vad jag har fått fram. Brå har naturligtvis som syfte att hålla ned siffrorna. För statistik är inte en exakt vetenskap. Utan det beror av hur man räknar. Naturligtvis. 

Brå vill att brotten ska ha en avslutad förundersökning och det blir inte fallet när ingen gärningsman hittas. Så en del brott blir aldrig bokförda som brott. Jag räknar också i år och det ligger fortfarande på de fall av tre i veckan med dödligt våld, som det har legat på de andra båda åren jag har räknat. Brå har tidigare antecknat 70-110 fall av dödligt våld per år så de håller på att räkna upp fallen. Naturligtvis är det ett större problem att kring 30 personer tar livet av sig varje vecka i jämförelse med att tre råkar ut för dödligt våld, men mord/dråp är de grövsta brott vi har och statistiken över dessa borde stämma bättre. Dessa brott kräver stora utredningsresurser och vi har inte det antal poliser vi behöver. Först år 2024 beräknas Sverige att vara i paritet med andra länder i EU angående antalet poliser.
11:03
Frågan är hur man ska räkna de fall av vållande till annans död som orsakas av fentanyl. Senast skrevs här om en man i 30-årsåldern som dog av fentanyl förra året. Säljaren av denna drog kopplas till tolv dödsfall. Dessa räknas inte in bland det dödliga våldet. Varken av mig eller Brå. Kanske borde göras. 
14:12
I Sverige sköts 40 personer till döds fram till december förra året. Det har både Brå och SVT kommit fram till, men december är inte medräknad i Brås statistik. Då inträffade ytterligare två mord med skjutvapen i Göteborg och Rinkeby. Så det blev sammanlagt 42 skjutna under året i Sverige förra året. "I mer än en tredjedel (35 %) av konstaterade fallen av dödligt våld 2017 användes skjutvapen, vilket är 7 procentenheter högre jämfört med 2016 (28 %). Antalet fall ökade från 30 till 40."  Så skriver Brå på sin hemsida i dag. Ett sådant enkelt räknefel gör det lätt att misstro resten av statistiken. Här konstaterar SVT att det har förekommit 42 dödliga skjutningar under 2017. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar