lördag 10 mars 2018

Trump och Kim Jong-Un till Sverige

Nu spekuleras det om att Sverige kommer stå som värdland för det famösa mötet mellan president Trump och Kim Jong-Un i Nordkorea. Jo Sverige har ju envisats med att upprätthålla diplomatiska förbindelser med Nordkorea. President Trump betecknade i veckan Sverige som en kompetent vän gällande Nordkorea. Sverige var suget på att tjäna pengar på Nordkorea på 50-talet och exporterade bland annat tusen Volvo 144 till landet. De är ännu inte betalda, men lär vara i trafik på gatorna i landet. Skulden till Sveriges olika företag är närmare tre miljarder. 

Men någon gång kommer säkerligen Sverige få betalt. För nu går det bättre för Nordkorea enligt deras utrikesdepartement. Vi har en ambassad i Nordkorea och de har en ambassad här på Lidingö. Plus att de får kring 40 miljoner varje år i bistånd från Sverige. Dock ses det inte som tänkbart ännu att Kim Jong-Un kommer att lämna sitt land för att prata med president Trump. Det vore den största segern om Trump istället åkte till Nordkorea. Mötet är tänkbart i maj, men ingen vet ännu var. USA har sagt att de ska upprätta diplomatiska förbindelser med Nordkorea om de avslutar sitt kärnvapenprogram. Personligen hoppas jag vi slipper se de bägge i Sverige.

Här kan ni läsa en uttömmande berättelse om Nordkorea, som liknar romanen 1984 och Du nya sköna värld. Båda litterära beskrivningar av totala diktaturer. 
Folket är underdånigt och diktatorn klappar om
små ovilliga barn.
Så ser det alltid ut i diktaturer.
Faksimil från Google.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar