måndag 5 mars 2018

Centerpartiet vill utesluta nämndemän

UPPDATERAT
En kvinna och en man tyckte inte att kvinnan skulle ha vänt sig till polisen, utan till släkten, när mannen misshandlade henne. Det är rena 1900-talet för då togs inte en kvinna i Sverige på allvar när hon blev misshandlad. Min mamma blev det år 1968, helt gul och blåslagen, men hon polisanmälde inte mannen. Tyvärr. Hon kunde inte jobba på flera veckor, men skämdes så mycket att hon fixade detta själv. Jag ryckte in och hjälpte henne med jobbet och hon försökte bli vän med mannen igen. Hon dog av ett astmaanfall några månader senare. Hon blev 43 år gammal. 

Men så ser det inte längre ut i det här landet. Åtminstone inte när en kvinna verkligen har anmält till polisen att hon har blivit misshandlad. Då ska samhället skydda och hjälpa denna kvinna. Men två centerpartister ville inte döma enligt svensk lag, utan efter sin egen syn på saken i tingsrätten. Enligt dessa båda kom mannen från en bra familj och det gjorde inte kvinnan. Hennes blåslagna öga kunde lika gärna komma av för lite sömn. Och att hon hade spelat in vad som sades minskade hennes trovärdighet ytterligare, enligt dessa båda centerpartistiska nämndemän. Plus att hon kunde ha orsakat sina skador själv, enligt dem. Centerpartiet vill nu utesluta nämndemännen ur partiet och inte heller Solna tingsrätt tycker att de båda ska vara nämndemän. Kvinnan heter Ebtisam Aldebe och har föreslagit frivillig särlagstiftning kring arvsrätt för muslimer i Sverige. De båda gjorde att tingsrätten friade mannen.

Ebtisam Aldebe är gift med Mahmud Aldebe, som har föreslagit anpassning av de svenska lagarna för Sveriges minoriteter. Han har menat att möjlighet ska ges till imamer att underteckna skillsmässor före ansökan till tingsrätt, att kommunala skolor ska undervisa muslimska barn i religion och att det ska finnas en moské i varje kommun. Jag tycker det är väldigt bra att de som är av en annan mening än de svenska lagarna sitter i tingsrätten och säger så. Vilken yttrandefrihet de har! Men uppförande har också konsekvenser. Och det blir mer och mer tydligt att vi lever i Sverige och inte längre i något annat land. Det är bra! Nedan uttalar sig Mahmoud Aldebe om vilket hemskt land Sverige har blivit. 
12.12
Här avslöjas namnet på den andre nämndemannen Hasan Fransson. Båda sitter således för centerpartiet som nämndemän. Sedan gammalt är systemet att partierna får utse nämndemän. Man kan bli nämndeman utanför partipolitiken, men då måste man ändå nomineras av ett parti. Hasan Fransson beskriver sig själv som "en glad prick" på facebook. 
16:00
Hasan Fransson väljer självmant att hoppa av alla sin politiska uppdrag, säger han upprört på facebook nu. 
17:49
Båda nämndemännen är uteslutna ur centerpartiet nu. Men en nämndeman miljöpartist i Solna tingsrätt säger att de har gjort rätt. Det är en uppdiktad historia, menar Robert Ahl, mp för att skada centerpartiet eller just Ebtisam Aldebe.
8.3.2018
I dag stängdes båda nämndemännen av från sin nämndemannauppgift. Det går att överklaga detta beslut. 


Faksimil från Facebook. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar