måndag 12 mars 2018

Girigheten hos Google utan gräns

UPPDATERAT
Det är väl självklart att girigheten går före moralen hos Google. De släpper igenom vad som helst och ligger i konflikt med EU och bestämmelsen att EU-medborgare har rätt att få bli "glömda". Att det ska tas bort sådant som är lögnaktigt eller förföljelse eller inte aktuellt. Om en EU-medborgare ber om det. Den 28 maj i år kommer EU-medborgares rätt att bli glömda utökas så att företag ska spara så lite data som möjligt och radera dessa fakta kring personer så fort som möjligt. Google har trilskats angående att ta bort data, som EU-medborgare vill ha bort. De vill ju att människor ska använda sökmotorn så mycket som möjligt förstås. 

Expressen och Dagens Nyheter har bedrivit en kampanj nu för att få Google att radera listor över judar och det har lyckats till en del. Google tjänade nio miljarder förra året på annonser som läggs ut också bredvid hatmeddelanden på sökmotorn. Många människor har bett Google att få bli glömda, men Google har ett standardsvar som går ut på att det är viktigt att detta står kvar, för att andra ska kunna ta del av detta. Det är möjligt för vem som helst att bli utsatt för hatkampanjer och lögner och det tycker Google är viktigt att sprida över hela världen.

Google fungerar som "hatets hovleverantör", säger nu TU:s VD. Jo det är en av internets barnsjukdomar. Själva systemet haltar betänkligt och har gjort det länge nu. I början när jag sökte på internet fanns det riktiga och viktiga ting att ta del av, men ju längre tiden har gått desto mer har trollen tagit över. Det är, som sades häromdagen, alltid lättare att sprida falska uppgifter än sanningen. Sensationer tar över och chockar och internets publik dras lätt till sådant. Annonsörer har också dragit öronen åt sig och hotat med att sluta annonsera på Facebook och Google. 

Personligen läser jag inte längre Aftonbladet på nätet för där måste man läsa annonserna för att få ta del av artiklar. Annonserna styr även innehållet genom att medierna sätter upp betalväggar för läsare. Det går för det mesta enbart att läsa förstasidor samt rubrikerna där på många tidningar i dag. Utan att betala för det. Informationen på nätet krymper i rask takt genom dessa väggar, som hindrar människor från att ta del av samhällets information genom medier på nätet. Till slut kommer enbart SVT och SR att återstå för där betalar vi redan. På så vis stryps yttrandefriheten av girigheten. Ett svårt samhällsproblem.
14.2.2018
Här tar Jan Scherman i med hårdhandskarna mot Anna Wikland, som är Sverigechef hos Google. Hennes sätt att diskutera känner jag igen. För sådana undvikande svar får alla som försöker få Google att ta bort förtalande länkar. "Jag är så outsägligt trött på kurragömmaleken bakom påhittade hinder att göra något. Allt detta prat om teknik och algoritmer framstår som klassisk makthavar-mambojambo för att försöka få oss som nu är uthängda att abdikera för att du och Google vill utmåla problemet som olösligt.
Dina görande och låtanden är, på så kallad vanlig svenska, skämmiga. Tyvärr så får jag intrycket att det är representativt för Google. Detta världsomspännande företag har valt att köra maktens arrogans upphöjt till flera tusen. Google är oåtkomligt, stängt, nonchalant och uppenbarligen bara intresserat av att tjäna pengar på allt man kan lägga ut på sina plattformar." Så skriver Jan Scherman på Expressens Debattsida. 

George Orwell skrev om diktaturer i romanform.
Historien tar sina svängar och återvänder i loopar.
2010-talet liknar 1950-talet. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar