söndag 11 mars 2018

Journalisten Ulf Nilson är död

Ulf Nilson Expressenreportern och krönikören blev 84 år. Han är känd för sina kontroverser med bland andra Christina Jutterström (hon sparkade honom på 90-talet) och var med på den tiden på tidiga 60-talet när journalister betraktades som något katten hade dragit in. Han har berättat om när han var på en middag och alla vände honom ryggen när han ville hälsa. Alla pamparna i näringslivet. Det berodde på fick han veta senare att Expressen hade publicerat utdrag från taxeringkalendern och Wallenbergarna tyckte inte om detta. 

Personligen har jag haft en smula kontakt med honom och han var en vänlig man. Med ett gott hjärta. Så uppfattade jag honom. Han tjänade massor av pengar under sitt liv och hade 100 000 i lön när han till sist slutade 1995 och detta beskattades utomlands eftersom han bodde i Paris i en våning på 250 kvadratmeter, fri bostad förstås, tidningen betalade. Han fortsatte dock att skriva krönikor i Expressen  i sin burdusa stil. När Jutterström hade slutat. Jan Helin (numera på SVT) tyckte att han till sist var en "gaggig farfar". Han hade skrivit att kolonialismen var bra på många sätt och dessutom att vi svenskar "var på väg att avskaffa oss själva" för invandrarna födde många fler barn. Inte särskilt politiskt korrekt. Han hade medarbetat i 52 år när han till sist drog sig tillbaka år 2015.

Nu hade han varit sjuk en längre tid och avled med familjen omkring sig. Hans dotter satt vid sängen och höll honom i handen. Han var klar i huvudet och hängde med in i det sista. Varje dag fick han sin Expressen att läsa. Och han tittade på TV. Vad ska nu en sådan här kille göra i himlen? Han är säkert redan på väg tillbaka. Vila i frid Ulf Nilson vill jag säga, men det blir nog hallaballoo i himlen nu. Kan tänka. 
Ulf Nilson var världsreporter.
På riktigt.
Han träffade Fidel Castro och Robert Kennedy
Moder Teresa och Muhammad Ali.
Bland andra.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar