fredag 23 mars 2018

Jack Dorsey tror på bitcoin

Jack Dorsey som är grundare av Twitter menar att bitcoin kommer att ta över världen. Han är entreprenör, men uppenbarligen inget snille när det gäller ekonomi. Ingen valuta alls kommer att ta över världen. Bitcoin är knarklangarnas och de kriminellas favoritvaluta eftersom den inte kan spåras och inte har någon bank bakom sig. Och den har älskats från första dagen av alla pirater runt om i världen.

Men om bitcoin tar över världen då ska vi vara mycket rädda för det betyder att hela vårt system av valutor, som är knutna till länder och regleras sinsemellan genom banker har gått i stöpet. Ekonomi är ingen naturvetenskap även om det finns ett så kallat Nobelpris i ekonomi, som delas ut av Riksbanken i Sverige. Men Alfed Nobel har aldrig instiftat detta. Ekonomi handlar om att hushålla med pengar och grundar sig i överenskommelser mellan människor. Om systemet med valutor knutna till länder ramlar ihop så fungerar inte världen längre.

Bitcoin är egentligen en återgång till en ekonomi där vi kommer överens med grannen om att han får en ko av mig om han arbetar av ett visst antal dagsverken. I dag finns det datorer som gör att man istället kan använda denna skurkvaluta för att undkomma all insyn från stater och banker. Och låtsas som om det inte är arbete som ligger till grund för välståndet i världen. Hela mänskligheten skulle således befinna sig i cyberspace och inte längre alls på jorden enligt Jack Dorsey. 

Nog för att det är en önskedröm för någon som har skapat kommunikationsmedlet Twitter, men som sagt, ekonomi är något annat. Det grundar sig på människors arbete och jordens tillgångar. Den japanska finansinspektionen har uppmanat kryptovalutabörsen Binance att lägga ned sin verksamhet i Japan. De har ingen licens för detta. Japan kan således inte skydda de som investerar i bitcoin. Binance är grundat i Hongkong, som är uppbyggd kring internationell handel.

Bitcoin är inte ens pengar utan ett slags vara och de kanske 20 000 svenskar som handlar med den får klara sig själva har Riksbankschefen sagt i Sverige. Denna vara svävar som sagt fritt i cyberspace och liknar mycket ett pyramidspel. De som hoppar på detta och spekulerar i bitcoin spekulerar i exponentiell tillväxt, vilket gör att allt kraschar efter ett antal generationer av spelare. Det anses av en del finansmän helt enkelt vara ett bedrägeri gentemot vanligt folk. Sydkorea är ett av de länder där människor tror mest på bitcoin. Bitcoin ser ut som spelmarker och det är precis det de är. 

Här skrev jag redan 2013 att bitcoin är en internetbluff. 


Bitcoin ser ut som spelmarker och är det också.
Det finns inga garantier.
Faksimile från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar