tisdag 13 mars 2018

Vänsterns fixering vid 40-timmarsveckan

UPPDATERAT
Den totala sysselsättningen är särskilt i Sverige ett heligt mål. Alla ska arbeta kosta vad det kosta vill. Den som inte arbetar ska heller inte äta. Och alla ska befinna sig under statens kontroll. Så ser det ut i dag, men det finns motkrafter. En sådan är "Utopia för realister" skriven av Rutger Bregman född 1988 och boken är först utgiven i Nederländerna för författaren är därifrån. 

Vi vet naturligtvis att inkomstskillnaderna är skenande och har varit det under många år. Flyktingkrisen har inte hjälpt till utan enbart skapat mer ojämlikhet särskilt i ett land som Sverige. I vårt land är dessutom de nödvändiga arbetena som handlar om sjukvård eller att vi behöver transporter för att få mat inte så välbetalda. Robotarna har redan tagit över mycket av fabrikstillverkningen så människor behövs inte. Men de som tjänar pengar är de som redan har dem. Och kan omsätta dem över världen i finansiella transaktioner.

En 80-årig släkting till mig säger att det är viktigt att "hålla igång". Att gå upp på morgnarna för att göra något som är viktigt. Inte då nödvändigtvis arbeta för en lön 40 timmar i veckan. Hur ska framtidens samhälle se ut? Bregman ser framför sig att en kortare arbetsvecka med en viss basinkomst kan tänkas. Det kräver dock beskattning av finansiella transaktioner och en upprensning bland skatteparadisen plus en hårdare kontroll av storbankerna.

Vi är hursomhelst på väg åt detta håll. Att tvinga bankerna att kontrollera bättre är redan en verklighet framtvingad inte minst av terrorism och invandring. När jag råkade trycka fel tre gånger på min inloggning med dosa besökte jag för första gången på länge "min" bank och blev beskådad med stor misstänksamhet och datakoll av såväl körkort som allt annat. Det kändes mer som en polisstation än en bank. Teknikens utveckling gör att vi kanske kan bli mer jämlika. Vem vet. I Dauphin i Kanada provades medborgarlön på 70-talet under fyra år. Ett resultat blev att sjukhusvård inte behövdes lika mycket. För människor arbetade inte så de gick in i väggen, som vi gör nu i Sverige.

Öppna gränser och 15-timmarsvecka är Rutger Bregmans lösning på alla problem. Vi kan lösa problem som hemlöshet, fattigdom och löneslaveri, men vi måste tänka i lite större banor än vi gör nu. Vi har som bekant ganska stängda gränser just nu och ingen kan jobba 15-timmarsvecka utan att bli hemlös eller svälta. Om den inte har resurser från andra människor att tillgå. Men hur kommer det sig att hur många generationer som än arbetar så ordnar det inte världens problem? Allt arbete borde väl gynna fler? Det är pengarna som är problemet inte människors personligheter menar Rutger Bregman. Fattiga lever i en miljö, som gör dem dumma, därför att rädsla för att vara fortsatt fattiga, gör att deras beslut inte handlar om framtiden i stort, utan om att överleva timme för timme. Fattigdom är inte en brist i någons karaktär utan en brist på kontanter, menar han. Här hittar ni en föreläsning av Rutger Bregman. 

16:09
I Finland pågår sedan 2017 ett försök med att ge 2 000 slumpvis utvalda personer 560 euro i månaden under två år. De är i åldrarna 25 till 58 år och denna inkomst är skattefri. I svenska pengar är det ungefär 5 300 kronor i dagsläget. Utvärderingen av försöket får vänta till efter 2018 då det hela är klart. Den absoluta invändningen mot detta är naturligtvis att staten behöver skatt från alla hur lite det än är för att kunna upprätthålla välfärden. I Finland är befolkningen 5,5 miljoner. Det blir svindlande summor om alla skulle få detta. Varifrån skulle dessa pengar komma? Nu är det mer som att vinna på lotteri eftersom slumpen har fått välja ut de 2 000 utvalda.
20.4.2018
Redan nu inser den finländska regeringen att det inte går att fullfölja det här experimentet. Arbetslöshetsersättningen är helt enkelt för hög så det lönar sig inte att söka jobb medan de arbetslösa får extra tilldelning från staten. Nu kräver regeringen att dessa arbetslösa börjar söka jobb eller jobbar 18 timmar per vecka för att få denna medborgarpeng. Inte ens 2 000 personer fick försörjning som var fri således utan krav på jobb. 



Medborgarlön har provats i Dauphin i Kanada bland annat.
Det fungerade för att människor ändå fortsatte att arbeta.
Och att avskaffa fattigdomen i USA
skulle vara mycket billigare än kostnaden
för barnfattigdomen är nu i USA.
Faksimil från Rutger Bregmans föreläsning. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar