fredag 30 mars 2018

Dubbla budskap till icke-medborgare

UPPDATERAT
Kommuner i Sverige betalar ut socialbidrag till människor som inte är medborgare och inte har rätt att befinna sig i Sverige. Det har pågått länge eftersom det sedan 90-talet har varit kyrkans och andras behov av att hjälpa människor som har gjort att dessa har kunnat gå under jorden om de fick avslag på sina asylansökningar. De har hållits gömda tills det har gått att överklaga eller komma igen med en ny asylansökan efter några år. Det här sågs mellan fingrarna när Sverige var rikt och hade mycket pengar för några årtionden sedan, men nu är det inte så längre. 

Nu uppmärksammas detta mer för pengar som är tänkta för egna medborgare går till andra som inte har rätt att ens vara i landet. Var tionde kommun i Sverige gav förra året bistånd till icke-medborgare utan uppehållstillstånd. Flest sådana familjer som får långvarigt stöd finns i Malmö, där handlar det om 150 familjer. I Stockholm rör det sig om ett tiotal familjer. Akut stöd betalas ut till fler. Migrationsverket har räknat med att så många som 46 000 kan komma att hålla sig undan för att de har fått avslag under de senaste åren.

Moderaterna vill att Sverige ska bli tydligare när det gäller dessa bestämmelser. Och också statsminister Stefan Löfven har sagt åtskilliga gånger att människor som inte har rätt att befinna sig här ska utvisas. Men Sverige har inte tillräckligt med plats på förvar innan utvisning och har fått kritik från EU för detta. Statliga ankomst- och avresecentra har diskuterats i Sverige och är på väg att bli verklighet i Tyskland. Det betyder att de asylsökandena får stanna på ankomstcentrumet tills det är klart om de får stanna. De kan få vara där i 18 månader. Får de inte stanna ska de föras över till ett avresecentrum. 
Eva Engberg mördades för att en utländsk medborgare
skulle komma åt hennes hus.
Faksimil från Google. 

Ett mycket otäckt exempel på en utländsk medborgare som inte har rätt att vara i landet är den 52-åring som nu är åtalad för mordet på Eva Engberg, 60 år från Umeå. Hon sparkades och stampades till döds i sitt eget hus. Hon var en mycket snäll människa som ville alla väl. Hon hade inte längre några nära släktingar i livet. Mannen som nu åtalas hade krävt att få tillgång till hennes garage för en gammal skuld hennes bror hade till honom. Eva Engberg hittades död med ett halsband med nycklar runt halsen. Nycklarna gick till ett bankfack. Där fanns ett testamente, som gav allt hon ägde till en nära släkting till den nu åtalade mannen. Det visade sig att testamentet var förfalskat.

Mannen som åtalas för mord är dömd många gånger. 1996 dömdes han för grov varusmuggling till två års fängelse och året därpå blev 52-åringen utvisad på livstid. Redan året efter sökte han på nytt asyl i Sverige och i en lång serie av tidsbestämda uppehållstillstånd, överklaganden och hinder för verkställande har utvisningen under 20 år aldrig blivit av. Sedan 2015 har han klassats som "avviken". 
17.5.2018
Det blev 16 års fängelse för iraniern Amir Zamani i Umeå tingsrätt för detta mord och för andra brott. Han ska återigen utvisas på livstid. Vi får hoppas att han inte släpps in mer i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar