fredag 9 mars 2018

Lita inte på den officiella mordstatistiken!

Polisen i Halland har fått stark kritik för hur de har hanterat tre dödsfall, som avskrevs som olyckor, men som borde ha misstänkts vara mord från början. Leif GW Persson har konstaterat att dessa dödsfall gällde Robin utanför Ullared i april 2016, Anna Spång-Lyng som hittades död vid sin bostad och Albin i Halmstad som hittades död i en bäck 2014. Förra året dömdes en 20-åring för den då 16-årige Albins död. Nya uppgifter hade kommit in. Robins död förklarades efter en halvtimme som olycka av polisen. Fel handläggning. Anna Spång-Lyngs släkt är i sin tur övertygad om att det inte var en olycka hon råkade ut för vid 32 års ålder. 

Överhuvudtaget går det inte att lita på den officiella statistiken kring det dödliga våldet. Det har jag sagt nu i ett par år. Den räkning jag har genomfört ger att det är omkring tre fall av mord/dråp/dödligt våld i veckan i Sverige, men Brottsförebyggande Rådets räkning hävdar fortfarande att det är kring två fall. Det stämmer inte. För i år ligger i dag de inräknade misstänkta dödsfallen på nästan tre i veckan enligt min egen statistik. Förra året 2017 blev de 153 fall sammanlagt. Ett av dem blev officiellt så sent som i veckan. En rättsläkare upptäckte att en kvinna i Fisksätra hade mördats i augusti förra året, att det inte var en olycka eller självmord. En 35-årig man är åtalad nu. Brottsförebyggande Rådet har räknat med omkring 70-110 fall av dödligt våld per år. Det stämmer inte.

Den officiella statistiken över det dödliga våldet 2017 i Sverige presenterar Brottsförebyggande Rådet den 27 mars kl 9.30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar