söndag 23 juni 2019

Erik Fichtelius togs bort från SVT:s sajt

Erik Fichtelius anklagar författaren Kajsa Norman för att hitta på historier kring det som hände i Kungsträdgården 2014-2015 när kvinnor utsattes för sexuella övergrepp. Afghanska pojkar trakasserade svenska flickor och det kom in 36 anmälningar till polisen sommaren 2015 medan hundratals, som ville anmäla fick inte göra det för det fanns inga resurser, säger Kajsa Norman. Hon har således skrivit en bok En alldeles svensk historia, som handlar om att ingen inom medierna ville rapportera om övergreppen, för att man inte ville nämna att det var utifrån kommande. DN rapporterade först när övergreppen i Köln inträffade nyårsnatten 2015.

SVT har tagit bort denna intervju från nätet, men den finns kvar på youtube. En högerextrem främlingsfientlig propagandasajt säger Erik Fichtelius att Chang Frick driver nämlingen Nyheter Idag. SVT har som bekant till uppdrag att inte vara annat än objektiv och saklig och det är något oerhört att denna intervju har tagits bort från sajten. Erik Fichtelius känner jag som en trevlig och bra person, men det märks i dessa tider att det har blivit hårdare klimat ju mer vänsterkanten har blivit pressad i Sverige. Han är mycket anklagande mot Kajsa Norman och menar att det är fel att ta fram etnicitet när det gäller brottslingar.

Erik Fichtelius lever i den bubbla, som är så svår att lämna. Jag vet eftersom jag har gjort det. Det känns livsfarligt att överge kompisarna och deras åsikter. Det enda sättet att göra det är att tiga och gå vidare på egen hand. Mina tidigare kompisar känner sig hotade inte bara i sina åsikter, utan det gäller deras personlighet och i grunden tron på att de själva är de goda och andra de onda. De har inte lämnat den världsbilden, som kristendomen har gett oss. Och inte heller tron på att de som har det så bra ska ta hand om hela världen.

Till saken hör att denna bok gavs ut först i Storbritannien förra året och har recenserats i Times, Financial Times och The Guardian, men inget förlag ville ge ut den i Sverige. Kajsa Norman bor i USA. Hon har tidigare hyllats av vänstern för att ha gett ut böcker om Kuba, Zimbabwe och Sydafrika. Hon har jobbat i Afghanistan som press- och informationschef. 

Här är Kajsa Normans bok
 om övergreppen i Kungsträdgården. 

8 kommentarer:

 1. Fichtelius menar väl främst Kajsa Norman inte har tillräckligt med fakta som stödjer hennes skildring av vilka som låg bakom de påstådda övergreppen.
  Det finns ju bara fyra belagda fall där det kan styrkas att de misstänkta förövarna är ensamkommande afghaner.

  Kajsa Norman har helt enkelt gjort ett undermåligt journalistiskt arbete. I Intervjun med Fichtelius så blir detta faktum nästan smärtsamt tydligt.

  SvaraRadera
 2. https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ny-kartlaggning-av-valdtaktsdomar-58-procent-av-de-domda-fodda-utomlands

  SvaraRadera
 3. De siffrorna har ju inget att göra med det som hände i Kungsträdgården. Om Kajas bok hade handlat om det faktum att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade när det gäller en mäng brott inklusive våldtäkt så hade mottagandet av boken blivit ett annat.
  Fichtelius hade åtminstone inte kunnat peka på otillräckligt faktaunderlag.

  200 000 personer deltog under på festivalen "We are Stockholm" år 2015 och under åren 2014 och 2015 gjordes 36 anmälningar som gällde sexualbrott. Enligt Expressen så går fyra av anmälningarna att koppla till personer med afghanskt ursprung.

  Enligt recensionen i "The Guardian" så skriver Kajsa så här om ett vittnes iakttagelser" During the evening he saw girl after girl stagger out from the crowd to ask for help from the security guards after being sexually assaulted."
  Om vi betänker att det bara finns sammanlagt 36 anmälningar från de två åren då hundratusentals ungdomar deltagit på festivalerna så blir den skildringen av vad som hände en kväll inte särskilt trovärdig.

  https://www.expressen.se/nyheter/har-ar-anmalningarna-fran-we-are-sthlm/

  SvaraRadera
 4. Det går att diskutera detta hur länge som helst. Dock fick hennes bok stor betydelse i utlandet. Här hemma skrev SVD:s Per Gudmundson ”I hennes ögon är det samma skygglappsmoral som gjorde tvångssteriliseringarna möjliga, som gör att vi kan framhäva oss som världens mest jämställda land men blunda för den utbrytande sexualbrottsepidemin”. Det är helt enkelt en partsinlaga som Kajsa Norman har skrivit och hon tog Chang Frick som huvudperson och det är en dödssynd i vänsterkretsar i Sverige. Men hon bor ju inte här och har därmed en större frihet än i åsiktskorridoren.

  SvaraRadera
 5. I utlandet så läser uppenbarligen inte recensenterna Expressen men om de gjort det så hade Kajsa Normans redogörelse för händelserna blivit rejält ifrågasatta. Oturligt för Kajsa Norman så hade Fichtelius uppenbarligen läst Expressen och naturligtvis även tagit del av andra källor.

  Tvångssteriliseringarna berodde väl knappast på någon slags skygglappsmoral. Tvärtom så var den typen av åtgärder inte särskilt kontroversiella varken bland forskare, intellektuella och politiker.
  När sedan alla dessa grupper insåg att tvångssteriliseringarna inte förbättrade folkhälsan så avskaffades projektet successivt för att till slut helt stoppas 2013.
  Märkligt resonemang av Gudmundsson.

  SvaraRadera
 6. Ja det är bra Olle försvara Erich Fichtelius in i döden. Som jag skriver där uppe så gillar jag också honom från det jag har sett av honom. Och tryck absolut ned Kajsa Norman i skoskaften för så ska sådana behandlas. Ingen tryckfrihet i det här landet och inga diskussioner där sådana skumraskfigurer som Chang Frick tas på allvar! Absolut! Nu sätter jag streck här annars bli det för tjatigt. Ha en bra sommar!

  SvaraRadera
 7. Tack för en intressant diskussion Ann Helena. Jag önskar även dig en bra sommar!

  SvaraRadera