torsdag 6 juni 2019

Somalier mest stolta över Sverige

UPPDATERAT
Utomeuropeiska invandrare till Sverige som somalier och afghaner är mest stolta över Sverige. Det visar en rapport från World Values Survey. Över hälften av dessa är mycket stolta över sitt land Sverige. Kring 40 procent av de infödda svenskarna är mycket stolta över Sverige. De utomeuropeiska invandrarna har fått allt när de kom hit, så det är begripligt att de känner sig stolta, som har åstadkommit detta. 
Somalier firar Nationaldagen
i Tomelilla år 2015.

I dag är det Nationaldagen, men vi som är födda här har aldrig vant oss vid att fira. Särskilt inte vi pensionärer, som har byggt detta land tillsammans med våra föräldrar. Bara två generationer tillbaka bodde en del av min släkt i små torparstugor. De ägde ingenting och födde många barn. Alla dessa som byggde Sverige under början av 1900-talet är döda nu. Kvar finns deras barn och barnbarn. Vi är inte så stolta över Sverige för detta land har urartat.

Från Somalia finns nu kring 70 000 invandrare i Sverige och de är naturligtvis stolta över sitt nya land. Särskilt i jämförelse med de invånare som finns kvar i Somalia. Likadant är det för afghaner. De som fick lagar i våras som bara gällde dem i Sverige, som lät dem stanna här fast de inte hade några riktiga skäl. Bara att de ville ha utbildning. Omkring en miljon är nya utländska (utan svenskt medborgarskap) invånare i Sverige år 2018 enligt SCB. Men hela antalet invandrare ligger närmare tre miljoner och den vanligaste folkgruppen är syrier. I slutet av 2018 var vi kring 10 230 000 invånare. Vi passerade enligt SCB siffran 10 miljoner år 2017. Varje invandrare kostar under sin livstid i Sverige cirka 74 000 kronor per år, enligt en rapport från ESO. 

7.6.2019
Det är synd om somalierna i Somalia. Nu har de drabbats av torka också. Hungersnöd hotar. Kan också ha att göra med att födelsetalen ligger på cirka sex barn per kvinna. Omkring 43 procent av befolkningen är barn under 15 år. Svårt att försörja så många även om det regnar mycket. Men det gör det inte i ett ökenklimat. Nästan alla kvinnor är könsstympade. Lätt att förstå de som bor i Sverige och som uppskattar och är mycket stolta över sitt nya hemland Sverige.


De vanligaste födelseländerna för utrikes födda
i Sverige
från år 1900 till nu.
Faksimil från Wikipedia. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar